Syrisk eldgivning mot flyktingläger inne i Turkiet

Tre människor dödades och minst 14 skadades i dag när Syrien besköt ett flyktingläger nära staden Kilis i södra Turkiet, uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. I lägret pågick en protest mot den syriska regimen.

Turkiet protesterade genast till Syriens charge d'affaires och krävde ett omedelbart stopp på skjutandet. En tolk och två syriska flyktingar skadades. Över 24 000 flyktingar har tagit sig över gränsen till Turkiet sedan oroligheterna började.

I dag har även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) offentliggjort en rapport om övergrepp i samband med upproret i Syrien.

Syriska säkerhetsstyrkor och milis lojal med Assadregimen har utfört ett stort antal avrättningar av civila och väpnade rebeller sedan slutet av 2011, enligt rapporten.

Avrättningarna har skett i samband med attacker mot städer i Syrien där protesterna mot regimens styre varit starkast. De flesta av de summariska avrättningarna skedde förra månaden. Minst 85 av de 100 avrättade deltog aldrig i strider, skriver HRW enligt nyhetsbyrån AFP.

– I ett desperat försök att slå ner upproret så har syriska styrkor kallblodigt avrättat människor, civila som oppositionella stridande, säger HRW-utredaren Ole Solvang till AFP.

– De gör det dagtid och inför vittnen, uppenbart likgiltiga inför att kunna bli ställda till svars för sina brott.

Ett vittne som uttalar sig i rapporten beskriver hur dennes bror och fyra grannar dödades när stadsdelen Baba Amr i Homs återerövrades av den syriska armén 2 mars. Oron var mycket stor inför återtagandet att blodiga repressalier var att vänta. Enligt mannen i HRW-rapporten så dödades offren med knivar inför ögonen på nära och kära.

Förutom de avrättningar som skett så rapporteras många dödats i strider. Bland annat hävdade talesperson för den oppositionella Fria syriska armén, överste Qassem Saad al-Deen, i söndags att minst 1 000 människor fått sätta livet till bara den senaste veckan. Andra oppostionsgrupper har satt den siffran till åtminstone över 500 människoliv.

I dag uppmanade Kina Syrien att hålla sig till den FN-stödda fredsplanen som träder i kraft i morgon tisdag.

Det ser dock mörkt ut inför det att tidsfristen löper ut. I söndags meddelade nämligen den syriska regimen att det inte blir någon vapenvila innan oppositionen givit skriftliga garantier där man lovar upphöra med allt våld, något oppositionen säger sig aldrig blivit tillfrågad om att göra.

Ekot