Piratpartiet tappar medlemmar i Sverige

2:14 min

Det svenska Piratpartiet tappar medlemmar. Idag har partiet knappt 8 300 medlemmar, vilket bara är hälften så många som för ett år sedan.

Jämfört med toppnoteringen för ett par år sen finns bara en sjättedel av medlemmarna kvar. Partiledaren Anna Troberg är inte orolig.

– Vi fick väldigt många medlemmar efter första Pirate Bay-rättegången och vi visste redan från början att vi kunde inte ta hand om så många på en gång. Nu känns det som om de vi har kommer vi att behålla och väldigt många av dem är aktiva och jobbar för partiet.

Många gick med i Piratpartiet i protest mot att fyra män dömdes till både fängelse och miljonskadestånd i den så kallade Pirate Bay-rättegången.

Stockholms tingsrätt dömde männen för att de genom fildelningssajten The Pirate Bay hade gjort filmer och musik tillgängliga för nedladdning. På bara två veckor i april 2009 blev över 35 000 personer medlemmar i Piratpartiet. En succé som underlättades av att Piratpartiet inte tar ut någon avgifter av sina medlemmar.

I Tyskland har det gått allt bättre för partiet och i delstatsvalet i Berlin i höstas fick Piratpartiet nästan nio procent av rösterna och 15 ledamöter i parlamentet. Sen dess har de tyska piraterna tagit sig in i ytterligare ett delstatsparlament.

Frågan är förstås varför det inte går lika bra i Sverige som i Tyskland.

– Jag är väldigt glad för tyskarna skull det är roligt att det går bra för dem. Jag tror att väldigt mycket av deras framgångar beror på att de befinner sig där vi befann oss 2009, när det gick väldigt bra för oss i EU-valet. De har också en bredare politisk plattform. Det är något vi tittar mycket på nu när vi breddar vår politiska plattform.

Med att bredda politiken menar Anna Troberg helt enkelt att Piratpartiet ska har en politik i fler frågor. Hon tror att många kommer att vilja rösta på partiet om man ger svar på fler sakfrågor än upphovsrätt och integritet på internet.

Just nu lägger hon mycket tid på arbetet med att ta fram det nya partiprogram som ska vara klart i god tid före 2014, då det både är val till Europaparlamentet och till den svenska Riksdagen.

– Vi har ju hållit på med rätt mycket internt arbete, men nu är det dags att rikta sig mer utåt.

Det är inte så att Piratpartiet håller på att dö sotdöden?

– Nej. Våra motståndare vill gärna tro det, men jag måste göra dem besvikna och säga att det är faktiskt helt tvärtom. Vi märker mer och mer aktivitet både i Sverige men också i piratpartier runt om i världen.