Vraket utanför Gotland troligen skrotubåt

2:04 min

Historien om den sovjetisktillverkade ubåt som hittades på havsbotten söder om Gotland har nu klarnat.

Det var förra året som Ekot kunde rapportera om en dittills okänd ubåt inom svensk ekonomisk zon.

– Allting tyder på att det är en avrustad ubåt som var på väg på bogsering, förmodligen till någon av de polska hamnarna för försäljning, rent skrotvärdesförsäljning, säger Magnus Lyning, som är insatsledare på marintaktiska staben.

Det var förra året som ett mätföretag av en slump råkade på en ubåt av så kallad whiskeyklass vid Midsjöbankarna, söder om Gotland. Alltså en ubåt tillverkad i Sovjetunionen på 1950-talet, av samma typ som den som gick på grund i Karlskrona skärgård 1981.

Fyndet ledde till spekulationer om varför den låg där och om den skulle kunna bringa klarhet i misstankarna om att Sverige utsattes för ubåtskränkningar under 1980-talet från det forna östblocket.

En teori, framförd av förre ÖB Bengt Gustafsson, var att den skulle kunna vara en polsk ubåt som träffats av ubåtsgranater utanför Utö 1980. Den skulle ha lyckats ta sig därifrån, mot ett väntande polskt bärgningsfartyg utanför Gotland, men ha sjunkit på vägen.

I höstas undersökte Försvarsmakten vraket med hjälp av obemannade små farkoster försedda med bland annat kameror.

Efter att bilderna analyserats anser sig Magnus Lyning säker på att ubåten var tagen ur drift innan den sjönk och att den inte har utsatts för sprängmedel av något slag.

– Vi kan konstatera att ett flertal saker som en aktiv ubåt normalt har; antenner, periskop och en hel del andra saker finns inte kvar ombord, de är bortplockade. Det finns inga andra typer av skador av det vi kan se av ubåten som gör att det ska ha varit någon form av sprängverkan emot den.