Tyska kommuner vill avsluta solidaritetspakt

1:43 min

I skuggan av skuldkrisen inom eurozonen har även flera tyska delstater och kommuner dragit på sig stora skulder. Fattiga kommuner i gamla Västtyskland kräver nu därför att den så kallade solidaritetspakten mellan före detta Väst- och Östtyskland avskaffas i förtid.

– Vi har precis samma problem här som de har där, säger Klaus Wehling som är borgmästare i staden Oberhausen i Ruhrområdet i västra Tyskland.

Han berättar för tv-kanalen ARD att kommunen inte längre har råd att reparera skolor och att kostnaderna för socialhjälpen stiger hela tiden.

Samtidigt måste kommunen skuldsätta sig än mer för att har råd att betala till den så kallade solidaritetspakten som finns mellan före detta Västtyskland och före detta Östtyskland sedan många år tillbaka.

En ny pakt slöts 2005 och avslutas 2019. Under den tiden ska västliga delstater solidariskt bidra med sammanalagt 157 miljarder euro till den fortsatta återuppbyggnaden av de östliga delstaterna och städerna.

Men flera kommuner i till exempel Ruhr området, i delstaten Nordrhein-Westfalen lider av sina egna skulder och kriser. Oberhausen är bara ett exempel.

Bara 8 av 400 kommuner i delstaten kunde förra året uppvisa en balanserad budget till exempel. Tillsammans med borgmästarna för Dortmund och Gelsenkirchen med flera kommuner i området kräver nu Oberhausen att pakten avskaffas i förtid och att ett slags solidaritetspakt för hela Tyskland inrättas.

Politikerna här i Berlin är dock hittills kallsinniga till idén. Det finns ingen anledning att ställt öst och väst mot varandra på det viset säger man och problemen i väst löses inte genom att man bara avskaffar pakten.

Men debatten har de senaste veckorna varit hög. Inte minst då det om en månad är val till delstatsparlamentet i just Nordrhein-Westfalen. Frågan om solidaritetspakten lär bli en viktig fråga i valkampen.