Misslyckad satsning på att hjälpa papperslösa

2:50 min

En facklig satsning på att hjälpa papperslösa, personer som saknar uppehållsstånd, och som utnyttjas av sin arbetsgivare har misslyckats. Trots att facket själva uppskattar att tusentals behöver hjälp har facket bara kopplats in i ett 30-tal fall.

– När du kommer till arbetslivet, svenska eller invandrarföretag, det spelar ingen roll, så utnyttjar alla. Jag jobbade 16 till 18 timmar men fick ändå ingen respekt. Och alltid det finns risk att du närsomhelst förlorar jobbet, säger Kemal, som var papperslös i fem år innan han fick tillfälligt uppehålls och arbetstillstånd.

Men efter elva år i landet vet Kemal fortfarande inte om han får stanna i Sverige eller inte.

Det finns enligt fackets egna uppskattningar mellan 30 000 och 50 000 papperslösa i Sverige, men det är en osäker siffra. Hur många som blir illa behandlade av sin arbetsgivare är det inte heller någon som vet.

För tre och ett halvt år sedan drog Sten-Erik Johansson, som då jobbade på fastighetsanställdas förbund, tillsammans med arton fackförbund och föreningen Papperslösa Stockholm igång ett hjälpcenter. Tanken var att hjälpa människor utan uppehållstillstånd som blir utnyttjade av sin arbetsgivare.

Initiativtagaren Sten-Erik Johansson tror att minst 15000 , alltså hälften av de som jobbar i Sverige utan uppehållstillstånd, har problem med sin arbetsgivare.

– Jag tror att det är jävligt många. Inte på något sätt alla, men många, många fler än vi träffar. Gott och väl 50 procent i alla fall, säger Sten-Erik Johansson.

Men trots det har centret, som nu finns i Solna, mittemot Polisstationen, bara besökts av omkring 250 personer. Av dem har bara omkring 30 personer blivit så kallade ärenden och formellt fått hjälp av fackförbunden.

Det blir allt svårare att få kontakt med de som behöver hjälp, berättar Sten-Erik Johansson.

– Vi har inte de rätta kontakterna....

Hur märks det?

– Det märks ju på besöksfrekvensen. Nu kom det ju några här i dag, men gången innan kom det ingen och inte heller gången innan dess. Det är ju åt helsike och det är ju lite sorgligt att de inte hittar hit, säger Sten-Erik Johansson.

Redan efter några år lämnade föreningen Papperslösa Stockholm projektet, för de tyckte inte att facket gjort tillräckligt för att hjälpa personer som arbetar i Sverige utan uppehållstillstånd. En av medgrundarna till hjälpcentret och initiativtagare till föreningen papperslösa Stockholm, Yacine Asmani är kritisk. Han tror inte att facket egentligen vill hjälpa papperslösa.

– Det finns ingen ambition för att förbättra situationen för papperslösa från facket och tyvärr, centret funkar inte som det ska, säger Asmani.