Utredning av dödsfall i ryskt häkte läggs ner

1:38 min

Bara en misstänkt återstår i fallet med den ryske juristen Sergej Magnitskij, som dog i häkte 2009. I går blev det känt att åtalet mot den ansvarige läkaren lagts ner. Däremot kvarstår misstankarna mot Magnitskij själv och nu ifrågasätts återigen den ryska rättssäkerheten.

Juristen Sergej Magnitskijs död i ett häkte i Moskva hösten 2009 fick stor uppmärksamhet. Trots akut inflammation i bukspottkörteln nekades han vård och i höstas kom en utredning fram till att han troligen även misshandlats svårt strax före sin död.

I somras väcktes åtal mot den läkare som hade ansvar för Magnitskij samt hennes chef i häktet. Men i går blev det känt att åtalet mot läkaren lagts ner, med hänvisning till en lagändring och att preskriptionstiden passerat.

Som jurist på investmentbolaget Hermitage Capital avslöjade Sergej Magnitskij hur höga chefer inom ryska polisen hade stulit över 1,5 miljarder svenska kronor ur statskassan.

Att han själv efter avslöjandet åkte dit för skattebrott ses av hans arbetsgivare och familj som en ren hämndaktion. Trots att han är död har utredningen mot honom återupptagits.

Inom den ryska oppositionen och bland människorättsaktivister är kritiken stor mot hur fallet behandlats.

– I vårt land finns ingen objektiv rättsskipning, sa i går Sergej Mitrochin, ledaren för partiet Jabloko.

– Om du berör mäktiga tjänstemäns intressen så går rättvisan deras väg, sa han.

Förra våren beordrade nu avgående president Dmitrij Medvedev Rysslands riksåklagare att lägga större kraft vid att få de skyldiga för Magnitskijs död straffade och det väckte hopp bland ryska människorättsaktivister.

Men Kirill Kabanov vid presidentens eget råd för mänskliga rättigheter konstaterade i går att det nu ser ut som att alla inblandade i Magnitskijs död nu går fria.

I maj lämnar Medvedev över presidentposten till sittande premiärminister Vladimir Putin och i Ryssland har det funnits förhoppningar om att Medvedev skulle skipa rättvisa i det här och andra fall innan han träder tillbaka.

Dagen efter presidentvalet i mars beordrade Medvedev en översyn av en lång rad uppmärksammade och ifrågasatta domar, bland annat den mot den förre oljemiljardären Michail Chodorkovskij.

I förra veckan var översynen klar och källor nära utredningen som citerades i ryska medier sa att inga fel hade upptäckts i de kritiserade domsluten.