Saab har skulder på 13 miljarder

1:35 min

Det är många som kommer att bli lottlösa när resterna av konkursade biltillverkaren Saab ska omvandlas till pengar. Saab har närmare 13 miljarder kronor i skulder och några som inte kommer få pengar är merparten av de anställda.

Konkursboet efter Saab består av tre konkursade bolag. Saab Automobile, Tools och Powertrain, tre bolag som tillsammans har en skuld på cirka 13 miljarder kronor. De tre bolagens tillgånger är endast omkring 3,6 miljarder kronor, så många borgenärer kommer att förlora pengar på Saab.

Eftersom Saabkonkursen består av tre bolag så innebär det att borgenärerna har lite olika förutsättningar att få sina pengar tillbaka. Till exempel förväntar sig konkursförvaltarna att samtliga som bolaget Tools är skyldiga pengar kommer få tillbaka dessa.

Men den som har pengar i Automobile och Powertrain kommer få det betydligt svårare.  Det finns ett flertal bolag som har så kallad förmånsrätt och därmed står först i kön när pengarna ska fördelas, men över sju miljarder av skulderna är till borgenärer som inte har någon sådan förmånsrätt och där finns bland annat Skatteverket, de anställda och underleverantörer.

Saab är skyldiga sina anställda drygt en halv miljard kronor.

--Vi var väl medvetna om att det skulle vara svårt att få ut de pengarna till våra medlemmar. De flesta fick inte ut sin uppsägningslön och inte heller ersättning för innestående semester, säger Per Bränneby som var fackordförande på Saab.

Hur känns det nu när det här tycks vara förlorade pengar?

– De flesta var nog inställda på att det skulle bli så.

Per Bränneby var lokal ordförande för fackförbundet Sveriges Ingenjörer på Saab. Många av hans medlemmar uppnådde tidigt den statliga lönegarantins tak på 171 200 kronor och får se resten av lönen gå förlorad. Nu är man istället hänvisad till exempelvis a-kassa och den uppsägningstid man haft är inte något värd.

--De som har jobbat längst och är över 55 år har tolv månaders uppsägningstid. Det är mycket av de pengarna som ingår i skulden till personalen från konkursboets sida.

Av Saabs totala skuld på cirka 13 miljarder kronor är man skyldiga exempelvis underleverantörerna 2,6 miljarder kronor, bilfinansbolaget GMAC drygt 900 miljoner och svenska Skatteverket vill ha över 385 miljoner för uteblivna skatter och avgifter. Endast ett fåtal borgenärer av de hundratals som finns kommer att få tillbaka hela eller delar av beloppet.

Saabs tillgångar är 3,6 miljarder kronor men den summan bygger till största del på vad konkursförvaltarna hoppas få in vid en försäljning av konkursboet och hur mycket spekulanterna är beredda att betala avgörs just nu.

I dag är sista dag för spekulanter att lämna sitt slutbud. Kinesiska Youngman och indiska Mahindra är två spekulanter som nämnts men det finns flera okända. Konkursförvaltarna har tidigare sagt att de behöver ett antal veckor för utvärdera buden.