Turkiet: Syrien har kränkt våra gränser

1:35 min

Turkiet har på morgonen anklagat Syrien för gränskränkning efter att syriska regimstyrkor i går besköt ett flyktingläger på den turkiska sidan av gränsen mellan länderna.

Den ökade spänningen mellan Turkiet och Syrien kommer samtidigt som deadline passerats i morse för den vapenvila som förre FN-chefen Kofi Annan förhandlat fram utan några tecken på att den syriska regimen verkligen lever upp till vapenvilan.

Skotten över gränsen till Turkiet i går morse var en mycket klar kränkning från Syriens sida av gränsen mellan länderna, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan för en stund sedan. Turkiet överväger nu vilka åtgärder man ska vidta i gengäld - inklusive, sade Erdogan från Peking där han är på officiellt besök,  "åtgärder vi inte ens vill tänka på."

Vilka åtgärder gick han inte in på, men Turkiet har tidigare talat om att upprätta buffertzoner och humanitära korridorer i Syrien och Erdogan varnade redan före gränsskotten i går för turkiska åtgärder av något slag om Kofi Annans fredsplan och vapenvila inte sätts i verket i dag som det var meningen.

Och det gör den inte: Klockan 5 i morse skulle den syriska regimen enligt planen ha börjat dra bort sina styrkor, stridsvagnar och tunga vapen från landets städer och byar. Det har den inte gjort och enligt vittnesmål till nyhetsbyråer finns stridsvagnar kvar på gatorna i Hama och i Damaskusförorten Douma. Centrala Hama besköts från stridsvagnar i natt och det kommer rapporter om beskjutning av byar utanför Aleppo.

Kofi Annan ska besöka flyktingläger vid den turkisk-syriska gränsen i dag och sedan resa vidare till Syriens allierade, Iran. Diplomatin nu går ut på att försöka pressa Syriens allierade, Iran och Ryssland, till att i sin tur pressa regimen till vapenvila. Syriens utrikesminister är i Moskva i dag och det återstår att se hur mycket tryck Ryssland kan och vill sätta på den syriska regimen.