Syrien uppges ha börjat följa fredsplanen

2:06 min

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade i dag Syrien att skynda på genomförandet av Kofi Annans fredsplan.

Samtidigt försäkrade hans syriska kollega på plats i Moskva att trupper har börjat dras tillbaka i enlighet med planen.

– Deras agerande när det gäller att genomföra planen kunde ha varit mycket aktivare och betydligt mer beslutsamt och detta talade vi i dag mycket öppet om, sade Sergej Lavrov vid en gemensam presskonferens med sin syriske kollega Walid al-Muallem i Moskva i dag.

Men han konstaterade samtidigt att inte heller den syriska oppositionen uppfyllt sina åtaganden för att få till en vapenvila.  Och han uppmanade alla länder som har inflytande på särskilt den väpnade oppositionen att få dem att upphöra med sitt våld. 

På presskonferensen anklagade den syriske utrikesministern Turkiet för att ha förstört fredsplanen genom, som han sade, ha försett illegala syriska grupper med vapen.

Utrikesminister Walid al-Muallems besök i Moskva var planerat sedan länge men sammanföll med den dag då förre FN-chefen Kofi Annans fredsplan skulle börja. Enligt planen skulle Syriens regim i dag börja flytta bort sina trupper, stridsvagnar och tunga vapen från byar och städer.

Den syriske utrikesministern hävdade att regimen börjat dra ner på den militära närvaron men andra uppgifter talat istället om att striderna de senaste dagarna trappats upp. Nu ställs hoppet till att Syriens vänner, som Ryssland, ska lyckas påverka den syriska regimen.

Ryssland har kritiserats hårt i västvärlden för att ha förvärrat situationen genom sitt försvar av president Bashar al-Assads regim. Två gånger har man stoppat resolutioner i FN:s säkerhetsråd som krävt slut på våldet i Syrien.

Sedan Sovjettiden är bandet mellan länderna starkt och i dag är Syrien Rysslands enda verkliga bundsförvant i Mellanöstern och Ryssland är en viktig vapenexportör till Syrien. Rysslands inställning i konflikten har också förklarats med en vilja att visa att man fortfarande spelar roll i världspolitiken.

Därför väcktes förhoppningar när Ryssland i slutet av mars sade att man var beredd att stödja Kofi Annans fredsplan.

– Vi kräver av våra syriska kollegor att de till alla punkter uppfyller Kofi Annans plan, sade Sergej Lavrov i dag.