Nordkorea stoppar inte raketuppskjutning

11 min

Nordkorea håller fast vid sin plan att i slutet av veckan avfyra en långdistansraket. I går bad USA Kina att utöva sitt inflytande över grannlandet för att avstyra uppskjutningen.

Enligt regimen i Nordkorea ska man skicka ut en vädersatellit i rymden, men omvärlden tror att det handlar om ett test av en raket som kan bära kärnvapen.

Planen har fått internationella fördömanden och USA har uppmanat Nordkorea att inte genomföra kärnvapenprov eller att skicka upp en satellit. Försvarsministern från USA respektive Sydkorea pratades vid i måndags och är överens om sina ståndpunkter.

– Båda ledarna skulle se Nordkoreas raketuppskjutning som en allvarlig provokation och som ett brott mot Nordkoras internationella skyldigheter och FN:s säkerhetsråds beslut, sade Pentagons talesman George Little enligt Reuters.

Även Ryssland och ryska UD-talesmannen Alexander Lukashevich kritiserade på tisdagen Nordkorea för den planerade uppskjutningen, uppger nyhetsbyrån Ria.

Studio Ett har pratat med Sveriges ambassadör i Sydkorea, Lars Danielsson.

– Den omedelbara oron i Sydkorea är att den teknik som Nordkorea använder inte är särskilt utvecklad. Det finns alltså en risk för att bärraketerna trillar ner på fel ställe.

– Man är också orolig för att historien ska upprepa sig. 2006 och 2009 så såg vi också först så kallade civila uppskjutningar, och sedan följdes de av kärnvapenprov.

Enligt sydkoreanska nyheter finns även tecken på att Nordkorea förbereder ett tredje kärnvapenprov.

Bert Sundström, SVT:s reporter, var en av de hundratalet journalister som i går fick se raketen som ska skjutas upp. Han tror bara att extremt dåligt väder eller stora tekniska problem kan stoppa uppskjutningen.

– Hela befolkningen vet om att satelliten ska skjutas upp, det står i tidningar och man talar om det på tv. Det är en enorm prestigesak så man kommer att göra allt för att den ska komma upp i luften.

TT/Reuters