Information om försvare i enklare mål kan vara för dålig

1:48 min

Det är inte säkert att de som misstänks för ett enklare brott får tillräcklig information om att de kan ha rätt till en advokat. Av ungefär 12000 enklare mål varje år är det bara en bråkdel som får en offentlig försvarare, enligt uppgifter från Domstolsverket.

Krister Hammarberg, moderat ledamot i justitieutskottet, anser ändå inte att dagens system bör rivas upp.

– Offentlig försvarare är befogat i många fall, men just i enklare fall är det kanske inte alltid alldeles nödvändigt.

Mindre allvarliga brott avgörs oftast utan en offentlig försvarare. I fjol avgjordes enbart 71 mål, av nästan 12 000, där den åtalade fick en advokat med sig i rätten.

En av dem som fick försvara sig på egen hand är Max som åtalades för våldsamt motstånd. För Max fick domen större konsekvenser än att det enbart sved till i plånboken. Han fick även en prick i belastningsregistret, något som kan påverka hans framtid.

– Jag har alltid gillat barn och velat jobba på dagis, men då krävs det ett utdrag ur brottsregistret och nu är jag ju inte ostraffad längre.

Max anser att han hade för lite koll på sitt eget ärendet och att han därför inte insåg allvaret, förrän det var för sent.

– Så här i efterhand känner man att om man fått papprena och sett fallet, känner man att man nästan hade kunnat tagit en advokat. Då känner jag att jag inte blivit dömd för det här brottet. Jag anser inte att jag är skyldig,

Även om Krister Hammarberg inte vill riva upp dagens system, anser han att den åtalade måste få fullständig information om det egna fallet och att det går att begära en offentlig försvarare.

– Jag tror att det kan finnas anledning att titta på vilken information framför allt unga människor har. Varje tilltalad ska ha rätt till en försvarare. Då är det naturligtvis viktigt att varje tilltalad får information om sina rättigheter till försvarare, och om man vill försvara sig själv också får möjlighet att ta del att den information man ska ha.