Terrormisstänkta i Storbritannien till USA

1:40 min

Storbritannien kan överlämna fem terroristmisstänkta personer till USA. Bland dem predikanten Abu Hamza al Masri, som redan avtjänar ett sju år långt straff i Storbritannien. Det slog Europadomstolen för dom mänskliga rättigheterna fast i dag.

Inrikesministern Theresa May och den brittiska regeringen välkomnade beslutet från Strasbourg och hoppas nu kunna inleda överlämnadet så snart som möjligt, även om beslutet i den utdragna processen kan komma att överklagas.

Familjen till Babar Ahmad, som suttit fängslad i åtta år här i Storbritannien utan rättegång i väntan på utlämningen, har redan sagt att de tänker överklaga. De menar att de långa fängelsestraffen i USA och behandlingen i dom amerikanska säkerhetsfängelserna strider mot de mänskliga rättigheterna.

Den mest kände av de fem som nu kan överlämnas är annars den tidigare imamen vid Londonmoskén i Finsbury Park, Abu Hamza al Masri. Han anklagas av USA för att ha varit delaktig i en kidnappning av turister i Jemen 1998 och ska ha förbrett ett träningsläger för al Qaida i USA.

I Storbritannien dömdes han 2004 till sju års fängelse efter att ha uppmanat till attacker mot västerlänningar. I USA hotas han av ett betydligt längre fängelsestraff om han döms.

För Storbritanniens regering kommer beskedet från Europadomstolen som en lättnad efter att domstolen tidigare i år stoppade av de fem som nu kan överlämnas är annars den tidigare imamen vid Londonmoskén i Finsbury Park, Abu Hamza al Masri. Han anklagas av USA för att ha varit delaktig i en kidnappning av turister i Jemen 1998 och ska ha förbrett ett träningsläger för al Qaida i USA.