SR-reporter misstänks för olaga intrång

2:02 min

En reporter vid Sveriges Radio har delgivits misstanke om olaga intrång på ett militärt skjutfält. Reportern var på platsen för att samla material till ett reportage.

– Den här personen är misstänkt för olaga intrång på militärt skyddsobjekt, säger Andreas Landin vid Skövdepolisen.

– Man har gått in på området och fotograferat och vistats där. Det får man inte göra.

Reportern, som vid tillfället arbetade för Ekot, var vid skjutfältet för att göra intervjuer där kritik riktades mot verksamheten. Efter att inslaget hade sänts polisanmälde Försvarsmakten reportern för att ha gått in på och fotograferat på området. Även den person hon intervjuade på platsen har polisanmälts.

Reportern menar att hon inte sett några skyltar om fotoförbud och hänvisar till en skylt intill skjutbanan där det står att beträdande på område sker på egen risk. Försvarsmakten menar att det handlar om ett skyddsobjekt och finns andra tydliga skyltar.

Nu ska fler personer förhöras och om en dryg vecka kan ärendet komma att överlämnas till åklagare.

Michael Österlund är nyhetschef på Ekot vid Sveriges Radio.

– Jag har pratat med reportern och hon säger att hon inte såg, eller uppfattade de här förbuden som uppenbarligen fanns. Och att hon helt saknade uppsåt och inte avsåg att göra något olaga intrång över huvudtaget. Och jag litar på det.

Men kan man inte kräva av en reporter att man faktiskt ser sig om och ser alla skyltar så att man vet att man får gå in?

– Det är klart att det är viktigt att vi förhåller oss till de lagar och regler som finns när vi är ute och jobbar. Men det kan hända ibland att man missar saker och det har man uppenbarligen gjort här.

Vad kan det här betyda för trovärdigheten för Ekot och Sveriges Radio?

– Jag tror vår trovärdighet hänger ihop med hur öppna vi är. Och nu väljer vi ju själv att berätta att detta har hänt, och det tror jag stärker vår trovärdighet. Att vi någon gång gör ett misstag när vi är ute på fältet tror jag inte sänker vår trovärdighet, tvärtom. När vi är så här beredda att tala om det tror jag det stärker trovärdigheten, säger Michael Österlund.

Enligt försvarsjuristen Göran Olsson polisanmäls två till tre personer om året för olaga intrång på militära skyddsobjekt.