Ger upp, nu är det upp till Romney att möta Obama. Foto: Jae C. Hong/Scanpix.

Republikanen Rick Santorum hoppar av

Rick Santorum har hoppat av från den amerikanska primärvalskampanjen. Det betyder att det är helt klart att Mitt Romney blir republikanernas presidentkandidat. Den riktiga presidentvalskampanjen mellan honom och Barack Obama har nu har börjat. Romney kan nu börja orientera sig mot mittenväljare.

Spekulationerna har ökat i styrka de senaste dagarna om att Santorum skulle hoppa av, och igår kväll kom beskedet, samtidigt sa han att kampen fortsätter för att se till att president Obama inte blir omvald.

Avhoppet innebär att Santorum böjer sig för det oundvikliga, han har i praktiken inga möjligheter att ta igen Mitt Romneys stora försprång. Att fortsätta skulle bara sabotera för republikanerna, nu lämnar han in med flaggan i topp och kan fortsätta att spela en viktig roll som en av de främsta konservativa förkämparna i partiet.

De två andra kandidaterna, Ron Paul och Newt Gingrich, säger att de ska fortsätta med primärvalet men de har absolut ingen chans och det är nu alltså helt klart att den förre guvernören och affärsmannen Mitt Romney blir republikanernas presidentkandidat. Han kan nu rikta in hela sin kampanj på Obama och behöver inte också försvara sig mot Santorum.

Det var mycket Santorum som såg till att republikanernas primärvalskampanj kommit att handla om sådana saker som preventivmedel och aborter, något som stött bort, inte minst många kvinnor.

Även Romney har glidit in på det spåret och stödet från vanliga väljare har minskat. Med Santorum borta ur leken kan Romney börja försöka orientera sig mer mot mittenväljare och koncentrera sig på ekonomiska frågor, där hans styrka ligger och där Obama är svagare.

Samtidigt kan han inte distansera sig för mycket från tidigare konservativa ståndpunkter, han skulle beskyllas för att vara en kappvändare.

I sitt tal där Santorum meddelade sitt beslut nämnde han inte Romney en enda gång, vilket tyder på att det fortfarande finns ganska negativa känslor mellan de två.

Men Santorum ska träffa Romney  inom kort och då kommer han förmodligen uttala sitt stöd för Romney mot Obama.

Kvarstående kandidater:

  • Mitt Romney: Affärsman och moderat tidigare guvernör i Massachusetts. Stödet för Romney har varit tämligen konstant, men han har svårt att övertyga högerflygeln inom partiet. Född 1947.
  • Newt Gingrich: Konservativ strateg och tidigare talman i representanthuset, från Georgia. Vass debattör men kontroversiell. Har låtit meddela att han avser lägga allt krut på Republikanernas konvent i augusti. Född 1943.
  • Ron Paul: Kongressledamot från Texas. Har kallats den konservativa Tea Party-rörelsens gudfader. Minimal segerchans, men väntas hålla ut för att få fram sitt budskap. Född 1935.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista