Skandalerna hopas kring petad kommunist

1:31 min

Skandalerna kring den tidigare stigande politiska stjärnan Bo Xilai fortsätter att skaka Kina. I går avsattes han från alla sina centrala poster inom partiet. I förra månaden avskedades han som partichef i jättestaden Chongqing. I går rapporterades även att hans fru gripits misstänkt för mord på en brittisk medborgare.

Bo Xilais fru, Bo Gu Kailai, har gripits, skäligen misstänkt för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood, rapporterade kinesisk TV i går kväll. Heywood hittades död på ett hotell i Chongqing i november, och hade enligt kinesiska medier anknytning till Bos familj, men exakt hur är oklart.

Bo Gu Kailai var mycket omtyckt och har kallats för Kinas svar på Jackie Kennedy.

I går meddelades även att Bo Xilai avsatts från sina poster inom partiets politbyrå och centralkommitté. Det var inte direkt oväntat, men torde nu officiellt slå sista spiken i kistan för Bos politiska karriär.

Tidigare var han en av favoriterna till att i höst bli en av de nio medlemmarna i kommunistpartiets absoluta topp.

Den karismatiske Bo hade stort folkligt stöd, framförallt bland fattigare kineser. Men vissa kallade honom för en populist.

Han gjorde sig känd för en hårdför kampanj mot den organiserade brottsligheten i Chongqing, men anklagades av för att strunta i rättsäkerheten.

Klart är att han skapade sig för många mäktiga fiender.

Skandalen kring Bo Xilai har beskrivits som den största i Kina på flera decennier, och den har

har skakat om den politiska eliten. Samtidigt fascinerar den invånarna i Kina, som annars sällan får någon inblick i de slutna maktkamperna inom kommunistpartiet.