Företag kan komma drabbas hårt av strejk

2:06 min

En strejk inom handeln rycker allt närmare. Kommer parterna inte överens senast i på torsdag bryter strejk ut på fredag morgon. Blir det strejk är det långt ifrån alla drabbade företag som får konfliktersättning från Svensk Näringsliv.

Carl Schartau driver en Ica-butik i Stockholm, hans butik blir utan ersättning.

– På lite längre sikt blir det kämpigare på färskvarusidan: chark, falukorv, bacon. Där ett av de lager, som drabbar mig, uttaget i strejk, Carl Schartau.

Kommer inte fackförbundet Handels och arbetsgivarna Svensk Handel överens om ett nytt kollektivavtal går 5 600 anställda inom handeln ut i strejk på fredag. Svensk Handel bedömer att strejken skulle kosta handeln hundratals miljoner kronor om dagen.

Arbetsutskottet i Svenskt Näringslivs styrelse har beslutat att ge 100 procent i konfliktersättning till dom strejkdrabbade företagen för att lindra skadan.

Men långt ifrån alla som drabbas av strejken får ta del av konfliktersättningen. Enligt Svenskt Näringslivs regler utgår konfliktersättning endast till de företag som är direkt uttagna i konflikt.

Till exempel kommer ersättning att gå ut till Ica:s centrallager som kommer tas ut i strejk, däremot får inga Ica-butiker någon ersättning för förlorad försäljning på grund av uteblivna leveranser.

Strejkvarslet är inte lagt direkt mot Ica:s butiker, utan bara mot lagren, säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren.

– Så är det. Det är de som är direkt berörda som får konfliktersättning.

Med andra ord kan det drabba många företag väldigt hårt?

– Så länge de inte själva går vidare och vi tar ut företag i lockout, företag som inte kan bedriva sin verksamhet längre. När vi gör det får de konfliktersättning.

Röster inom Svenskt Näringsliv har höjts för att utvidga reglerna för konfliktersättning. Men i så fall skulle Svenskt Näringsliv behöva utöka sin konfliktfond kraftigt, och det är inte aktuellt, enligt Christer Ågren.

– Man måste förstå vad det innebär om man utvidgar det till indirekt skada. Även där blir det en utmaning att sätta gränserna för vilka som drabbas av indirekt skada. Det är som att slänga en sten i vattnet och så ser man de olika ringarna på ytan, var sätter man gränsen där? säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.