Panamerikanskt toppmöte

Alternativ syn på drogbekämpning på agendan

1:48 min

Det sjätte panamerikanska toppmötet, som hålls i helgen i staden Cartagena på Colombias Atlantkust, kan bli något mer än de vanliga rituella högtidstalen. Bland annat kan det bli avstampet för en debatt om en ny syn på kampen mot droger.

Såväl värden själv, Colombias president Juan Manuel Santos, som en del andra av dom deltagande statscheferna, har sagt att det är dags att på allvar diskutera en ny strategi i kampen mot droger.

Även om toppmötet förmodligen inte kommer att anta någon resolution i frågan, kan det bli avstampet till en seriös internationell diskussion, om en alternativ strategi till det krig mot drogerna som nu har förts i 40 år och som de flesta är eniga om har misslyckats.

En annan fråga som kommer att diskuteras är om det nu inte är dags att bjuda in Kuba till den är typen av möten.

I dag är det egentligen bara USA som motsätter sig det och eftersom det är valår där så lär den ståndpunkten knappas rubbas på det här mötet, men möjligen läggs grunden för en ändrad hållning till nästa toppmöte.

Medlemsländerna i handelsalliansen Alba, hotade tidigare med att bojkotta toppmötet, om inte Kuba bjöds in. Men nu blir det bara Ecuadors president Rafael Correa som uteblir av det skälet.

Venezuelas Hugo Chavez har, trots att han just nu befinner sig på Kuba för en tredje session av strålbehandling för sin cancer, lovat att han ska komma, om så bara för några timmar.

Det var Bill Clinton som 1994 tog initiativ till dom panamerikanska toppmötena. Tanken var att dom skulle leda till bildandet av en panamerikansk gemensam marknad. Men så blev det inte.

De fem toppmöten som har hållits hittills har heller inte lett till särskilt många konkreta resultat. Men det här sjätte toppmötet i Cartagena kan kanske ändra på det.

Inte bara för de ämnen som kommer att behandlas, utan också för att det är organiserat på ett bredare sätt. Just nu pågår till exempel ett förberedande möte med sociala organisationer från hela kontinenten. Innan de drygt 30 presidenterna möts på lördag och söndag, kommer också företagsledare från hela regionen ha sitt eget möte.