Huligansamordnaren vill ha nationellt register

1:52 min

Inför ett nationellt register över avstängda huliganer och låt dem inte komma närmare en sportarena än 150 till 300 meter. Det föreslår den tidigare rikspolischefen och landshövdingen Björn Eriksson, som är regeringens nationella samordnare mot huliganism i ett delbetänkande som lämnas till regeringen i dag.

– De få som är av den här typen, de går till arenan och så slåss man lite med polisen, och så dricker man öl och sedan efter matchen så går man ut och fortsätter att jäklas. Och då tycker jag att man ska ha en zon där man inte får tillträde, ungefär som män inte får komma i närheten av kvinnor som de har slagit och betett sig svinaktigt mot, säger Björn Eriksson till Ekot.

Hur ska man göra det rent praktiskt?

– Ja, det är inte särskilt märkvärdigt, för i dag har man ordningsvakter och polis runt arenorna och kan man bara identifiera dem så får de helt enkelt inte vara där när det pågår en match av den här typen.

I dag lämnar Björn Eriksson in ett första delbetänkande till regeringen om hur huliganismen ska bekämpas. Utredningen presenterades på DN debatt i dag och sammanlagt föreslår han över 30 olika sätt att motarbeta huliganerna på.

Ett förslag är att samhället ska stå för poliskostnaderna för alla idrottsklubbar i en serie. I dag gör man skillnad på till exempel IFK Göteborg som ägs av en ideell förening och Djurgården som ägs av ett aktiebolag.

– För det första ska man ha klart för sig att klubbar inte slipper undan, de betalar i dag 3-4 gånger mer än vad de gjorde för 4-5 år sedan. Jag har dessutom noterat att de här avgifterna har lett till konvulsioner som faktiskt har varit omöjliga att bemästra. Vem betalar vad? Betalar man för polishästar och för ditten och datten. Jag tror att man har hamnat i en återvändsgränd. Så det är lika bra att dra ett streck över det där och likställer klubbarna tycker jag, säger Björn Eriksson.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är positiv till att vissa våldsamma personer stängs ute från arenorna.

– Det här handlar till stor del om en ytterliga skräpning av tillträdeslagen och det är tankar som även Per Unckel, den tidigre samordnaren, var inne på.

Hon ser inte att det skulle innebära några komplikationer i integritetsfrågan.

– Som Björn Eriksson påpekade är det här personer som redan är avstängda. Jag tycker snarare att det handlar om rättsäkerhet och möjlighet för andra människor att kunna gå säkert på fotboll och hockey utan att riskera att stöta ihop med de här huliganerna.