Sudan anklagar Sydsudan för ockupation

1:59 min

Sudan anklagar nu grannen Sydsudan för att ha gått över gränsen och ockuperat Sudans viktigaste oljefält. Anklagelsen kommer efter några av de värsta gränsstriderna sen Sydsudan blev självständigt.

Det är två länders arméer som står öga mot öga med varandra på gränsen mellan de två nya grannländerna - och tung beskjutning kunde höras i gränsbyarna i går. Enligt nyhetsbyrån Afp fällde sudanesiskt stridsflyg också bomber över byar inne i Sydsudan, och minst fyra människor skadades, enligt en minister i Sydsudans regering.

Sudan förnekar alltid anklagelser om att landet bombat inne i Sydsudan, och kommer nu istället med motanklagelser om att det är Sydsudan som har gått in över gränsen och intagit ett av oljefälten som ligger inne på sudanesisk mark, Sudans största. Sydsudanesisk militär säger att de har avancerat fram till oljefältet, men bekräftar inte att de har intagit det. Vi kommer att svara med alla tillgängliga medel, hotade Khartoum i en regeringskommuniké i går kväll, som också varnade för den förstörelse det kan komma att innebära för Sydsudan.

Striderna är några av värsta sen Sydsudan blev självständigt i juli förra året, och båda sidor anklagar varandra för att ha utlöst striderna.

Det är oljan och gränsdragningen mellan de två länderna som striderna handlar om - att hålla tidsplanen för självständigheten var bara möjligt genom att skjuta upp beslut i de allra svåraste frågorna. Det vill säga hur oljeinkomsterna ska delas mellan de två, och den exakta gränsdragningen i de känsligaste områdena, de där oljan finns.

Möte efter möte mellan nord och syd har ännu inte lyckats lösa tvisterna, istället försöker båda sidor visa sin styrka på marken för att stärka sin maktposition vid förhandlingsbordet. Senast i förra veckan möttes de två parterna i Addis Abeba för nya samtal, som inte ledde till några konkreta beslut.

Men båda parter upprepar vid varje tillfälle att de inte vill återgå till krig. Inbördeskriget mellan nord och syd pågick i nära 40 år, och att återgå till fullt krig mellan vad som nu är två självständiga stater skulle föröda båda ländernas ekonomier.

Sudans president Bashir säger nu istället att han åka till Sydsudans huvudstad Juba för ett toppmöte med sin kollega Salva Kiir, ett planerat möte som tidigare ställts in just på grund av nya strider.