Tsunamivarningar efter skalv utanför Indonesien

Flera länder blåser av faran efter jordskalven i dag. Det största skalvet hade en magnitud på 8,6 och orsakade massiva evakueringar i Thailand och Indonesien.

– Fullständig panik, det är vad vi kände, säger Tilda Kinell till Sveriges Radio Göteborgs reporter Jonna Burén.

Hon har nu satt sig i säkerhet på andra sidan ön. Skalvet inträffade enligt USGS i USA klockan 10.38 svensk tid, 15.38 lokal tid.

– Tsunamilarmen som installerades efter förra tsunamin 2004 ljuder över Phuket och Krabiområdet och guvenörerna har givit order om att områdena ska evakueras, berättar frilansjournalisten Michael Töpffer för Ekot.

Epicentrum låg 43 landmil från den indonesiska storstaden Banda Aceh.

– För närvarande är magnituden beräknad till 8,7 och det är absolut tillräckligt för att kunna generera en tsunami, konstaterar Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Människor längs kusterna uppmanas av myndigheterna att söka sig till högre mark.

– Skalvet kändes ganska starkt. Elektriciteten är bruten, det råder trafikstockningar för att nå högre mark. Sirener och koranrecitationer från moskéerna hörs överallt, berättar Sutopo, talesman för Indonesiska räddningstjänsten, om situationen i Aceh för Reuters.

Enligt flera internationella nyhetsbyråer har magnituten för den första jordbävningen konstaterats till 8,6, och det största följande efterskalvet till 8,2.

Även på afrikanska östkkusten har det utfärdats tsunamivarning. Myndigheter i Tanzania varnar fiskare och andra som befinner sig på havet.

Kenya varnar alla boende längs kusten och säger att vattnet kan stiga med upp till två meter.

På eftermiddagen drog USA och Indonesien tillbaka sina tsunamivarningar. En orsak till att det inte blev några tsunamis var att jordskalvets rörelser denna gång var horisontella, och inte vertikala.

Ekot/TT