Svensk Näringsliv till hård attack mot Handels och LO

2:02 min

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström går i dag till hård attack mot fackförbundet Handels och LO för den strejk som kommer att bryta ut på fredag om inte parterna inom handeln kommer överens om ett nytt kollektivavtal före det.

Urban Bäckström menar att facket äventyrar den svenska modellen.

– Låt mig säga att när vi nu möter en så aggressiv motpart som fullständigt struntar i vilka medel man tar till för att uppnå sina felaktiga krav, då måste arbetsgivaren stå emot och här står alla svenska företag i enad front

Ska man lyssna till Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström kommer arbetsgivarna att sätta hårt mot hårt, vilket i så fall skulle betyda att den varslade strejken inom handeln bryter ut på fredag.

Fackförbundet Handels, med större delen av LO bakom sig, kräver 4,7 procent i löneökningar. Svensk Handel vägrar ge mer än de 2,6 procent som parterna inom industrin enades om i slutet av förra året.

Enas de inte om ett nytt kollektivavtal före fredag lägger 5 600 handelsanställda ner sitt arbete.

Den exportberoende industrin brukar sätta normen för hur höga löneökningar svensk ekonomi klarar av. Urban Bäckström menar att när nu en inhemsk sektor som handeln kräver mer skulle det äventyra både den svenska ekonomin och den svenska modellen.

Urban Bäckström menar att en strejk skulle bli kännbar, inte bara för näringslivet.

– Det drabbar allmänheten. Man kommer snabbt att märka ute i handeln att det blir problem. Men det är också frågan hur man fortsättningsvis kommer att driva den här konflikten. Jag vill sända ett mycket starkt budskap till min motpart på LO, LO:s ordförande: tänk efter vad ni gör här nu.

Reporter Catarina Friskman.