Befolkningsfrågan viktigast i Putins sista tal som premiärminister

1:53 min

Att bryta den negativa ryska befolkningstrenden är den mest avgörande frågan för landets framtid. Det var ett av Vladimir Putins huvudbudskap när han i dag höll sitt sista tal inför parlamentet, duman i sin roll som premiärminister.

Samtidigt konstarerade Rysslands blivande president att landet klarat sig väl ur de finanskriser som skakat världen på senare år.

– Vi tog oss inte bara ur den ekonomiska krisen. Vi kom ur den starkare än vi var tidigare, sa Vladimir Putin och rabblade siffror som visade hur den ryska ekonomin stärkts, hur löner och pensioner höjts och hur väl Ryssland står sig i internationell ekonomisk jämförelse.

– Vi har i dag en av världens snabbaste tillväxter, sa Putin som i sitt tal i dag gav ett mycket gott betyg åt sina fyra år som premiärminister.

Han blickade också framåt mot den kommande sexårsperioden som landets president. Vladimir Putin tillträder den 7 maj.

Han utsåg befolkningsfrågan till den viktigaste utmaningen för Ryssland. Ryssarna måste föda fler barn och Putin talade sig varm för kärnfamiljen.

– En stark välmående familj med många barn, det är kring den som staten, samhället, religiösa samfund, utbildningsväsendet ska samla sina krafter, sa han.

Rysslands befolkning har minskat med över två miljoner sedan 2002 och är nu nere på knappt 143 miljoner. Vladimir Putin skyllde bland annat alkoholen för de höga dödstalen och lovade hårdare lagstiftning på alkohol- och narkotikaområdet.

Sedan parlamentsvalet i december förra året har Vladimir Putin mötts av en starkare protestvåg än någon gång tidigare under hans styre, med demonstrationer som samlat tiotusentals mot valfusk och mot en i mångas ögon odemokratisk utveckling under Putins tid vid makten.

Den blivande presidenten nämnde inte protesterna men konstaterade att landet genomgått en turbulent tid och nu uppmanade han alla politiska krafter att jobba tillsammans för landets bästa.