Ryssland utvecklar ny typ av kärnvapen

Uppdaterad 16:33
Inom en snar framtid kommer Ryssland ha tillgång till en ny typ av kärnvapensystem. Det förklarade den ryske presidenten Vladimir Putin inför ett möte med ryska höga militärer på onsdagen.

Det närmaste året kommer Ryssland ha en ny typ av kärnvapenmissiler som ingen annan kärnvapenmakt har. Toppnyheten i ryska statstelevisionen presenterades som vore vi åter i Sovjetunionen och inte i Ryssland.

Sedan syntes presidenten Vladimir Putin inför över 500 höga militärer från alla vapenslag, förklara att Ryssland utvecklat unika kärnvapen, som snart kan tas i bruk.

Massproduktion på gång
Vad det handlar om mer exakt förklarade presidenten inte. Men det spekuleras i om det handlar om Topol-M, de första interkontinentala robotsystem som utvecklats av Ryssland efter Sovjetunionens fall.

Tillverkaren av Topol-M säger till nyhetsbyrån Itar Tass att en massproduktion ingår i nästa års försvarsbudget.

Försvarsministern Sergej Ivanov hoppas kunna testa en mobil avfyrningsramp med Topol-M redan i år och därmed skulle produktionen kunna ske nästa år.

Inga detaljer avslöjades
Det finns också uppgifter om andra ryska kärnvapenrobotar som dels har betydligt längre räckvidd än förrut och som kan bära upp till tio kärnvapenstridsspetsar. Inga sådana detaljer avslöjades dock heller under mötet.

Försvarsministern konstaterade också att fortfarande är den internationella terrorismen det största hotet, men det får inte hindra en fortsatt satsning på konventionellt försvar och kärnvapen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se