LO presenterar recept mot arbetslöshet

I dag lägger LO fram nya förslag för att få fler i arbete. Facket föreslår bland annat ett nytt kunskapslyft och fler subventionerade anställningar.

– Långtidsarbetslösheten är ett verkligt problem, att många unga inte klarar gymnasieskolan är ett verkligt problem. Det är saker man inte kommer åt med förändringar i skatte- och försäkringssystem, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

I rapporten Full sysselsättning presenterar LO i dag en mängd förslag som ska ligga till grund för fackets kongress i slutet av maj. Bland förslagen märks ett nytt kunskapslyft. Enligt Ola Pettersson ska vuxna utan gymnasiekompetens kunna läsa in gymnasiet med generösa bidrag.

– Med det menar jag studiestöd som är på en sådan nivå att det är rimligt för vuxna att gå på gymnasiet, säger han.

Hur mycket ska man få i stöd?

– Åtminstone grundersättningen i arbetslöshetsförsäkringen, säger Ola Pettersson.

LO vill att subventionerade jobb ska öka kraftigt. Ett antal tusen sådana arbeten ska skapas till personer som varit borta länge från arbetsmarknaden.

– Det tränger möjligtvis undan personer som inte har lika stora problem på arbetsmarknaden, men det är också en av poängerna. Att de som står längst bak i kön i dag ska få komma längre fram. Vi tror att det på sikt leder till en högre sysselsättningsgrad, säger Ola Pettersson.

LO:s jobbrecept innehåller också åtgärder för att fler kvinnor ska kunna arbeta fler timmar och ett förslag om ett statligt, pensionsgrundande stöd för äldre som vill gå ner i arbetstid för att klara av att arbeta hela vägen fram till pension.