Hungerstrejkar mot påstått valfusk

1:44 min

I snart en månad har strejken i ryska Astrachan pågått. Tillträdande president Vladimir Putin kommenterade i dag fallet och hans svar fick en grupp parlamentsledamöter att lämna plenisalen i protest.

– Ärligt talat, är det inte lite konstigt att börja hungerstrejka utan att först ha gått till domstol, sade Putin. Det uttalandet blev för mycket för politikerna från partiet Rättvisa Ryssland som reste sig och gick.

En kraftigt avmagrad Oleg Sjein uppmanade i går Astrachanborna att ansluta sig till kampen mot det påstådda valfusket. Bredvid honom i vårsolen stod den rikskände bloggaren Aleksej Navalnyj, en av den ryska oppositionens förgrundsgestalter som nu kommit till Astrachan för att stödja de hungerstrejkande.

Staden vid Kaspiska havet har för några dagar blivit till huvudskådeplats för oppositionens kamp mot landets och nu också regionernas ledningar. De har enligt oppositionen fuskat till sig segrar för att slippa motstånd.

Den 4 mars ställde Oleg Sjein från Rättvisa Ryssland upp i borgmästarvalet i Astrachan som hölls parallellt med presidentvalet. Han förlorade då mot maktpartiet Enade Rysslands kandidat men menar att om valet hade gått rätt till skulle resultatet ha varit det omvända. Därför hungerstrejkar han sedan den 16 mars tillsammans med fler anhängare.

Att Sjein inte gått till domstol som Vladimir Putin föreslog beror på att materialet från de övervakningskameror som fanns i vallokalerna inte har offentliggjorts. Utan det materialet, som enligt Oleg Sjein bevisar valfusk, är det ingen idé att vända sig till domstol.

Efter dagens uttalande från Vladimir Putin skrev Sjein på sin blogg att hungerstrejken fortsätter men att han i morgon kommer vända sig till domstol.

I går kom en lokal åklagare fram till att det visserligen förekom felaktigheter vid valet men att det inte påverkade valresultatet.