USA

"Vakten" som sköt Trayvon Martin åtalas troligen

1:13 min

I Florida i USA planerar delstatsåklagaren att åtala den man som sköt ihjäl en obeväpnad svart tonåring i februari.

Dödsskjutningen av den svarte tonåringen Trayvon Martin kommer att leda till åtal mot gärningsmannen, uppger källor inom åklagarmyndigheten i Florida enligt flera medier. Uppgifterna har inte bekräftats.

Vilken brottmisstanke det i så fall blir är inte känt. Specialåklagaren som tagit över fallet håller presskonferens i Jacksonville vid midnatt, natten mellan onsdag och torsdag, svensk tid.

Den sjuttonårige Trayvon Martin var obeväpnad när han sköts ihjäl av en kvartersvakt i Sanford i Florida för drygt sex veckor sen.

Vakten George Zimmerman hävdade att han blivit attackerad och skjutit för att försvara sig, helt i enlighet med Floridas delstatslagar, och polisen valde därför att inte gripa honom.

Fallet har väckt en rasande debatt om rasism, bristande rättssäkerhet och vapenlagar. Trayvon Martins familj, och många med dom, hävdar att fallet speglar rasfördomar och diskriminering.

Om det varit en vit obeväpnad tonåring som skjutits ihjäl, så skulle polisen och åklagarmyndigheten agerat annorlunda menar de. Men nu kan det alltså bli rättsligt efterspel för gärningsmannen George Zimmerman.