USA

"Vakt" som sköt tonåring gripen och ska åtalas

2:01 min

I USA har åklagare väckt åtal mot den man som sköt ihjäl den obeväpnade svarta tonåringen Trayvon Martin i Florida i februari. Gärningsmannen greps i går kväll och nu väntar rättegång i det mycket uppmärksammade fallet.

Mer än sex veckor efter den omtalade dödsskjutningen i Sanford väcker Floridas specialåklagare åtal mot gärningsmannen. George Zimmerman greps igårkväll och han misstänks för mord av andra graden, det vill säga icke överlagt mord, meddelade åklagaren Angela Corey. Det är ett brott som kan ge livstids fängelse.

Och Trayvon Martins familj reagerade med lättnad på beskedet.

– Först och främst vill jag bara tacka Gud. Vi ville ha ett gripande och det fick vi, sade Trayvon Martins mamma Sybrina Fulton vid en presskonferens i Washington.

Den svarte sjuttonårigen Trayvon Martin var obeväpnad när han sköts ihjäl av den självutnämnda kvartersvakten George Zimmerman i ett inhägnat bostadsområde i Sanford, norr om Orlando. Zimmerman hävdade att han blivit attackerad och bara agerat i självförsvar, i enlighet med Floridas delstatslagar, och polisen valde att släppa honom efter ett kort förhör.

Fallet har lett till en rasande debatt om rasism, sviktande rättssäkerhet och vapenlagar. Trayvon Martins familj, och många med dem, hävdar att fallet speglar rasfördomar och diskriminering. Om det varit en vit obeväpnad tonåring som dödats, så skulle polis och åklagare agerat annorlunda, menar de. Och nu, efter veckor av protester och demonstrationer, så får alltså dödsskjutningen ett rättsligt efterspel.

Den åtalade George Zimmerman förnekar brott. Han väntas ställas inför ett första förhör i domstolen i Sanford senare i dag.