Allt fler väljer att odla egen mat

2:26 min

Närmare 90 procent av alla svenska hushåll odlar något ätbart i sina trädgårdar, på balkonger eller fönsterbräden, enligt nya siffror från fritidsodlingens riksorganisation. Trenden att äta egen-odlat visar sig också på årets upplaga av trädgårdsmässan som startar idag i Stockholm. Där har just stadsodling fått ett eget tema i år.

Ulrika Flodin Furås, författare och odlingsskribent visar en av Stockholms så kallade gerilla-odlingar. På platsen vid Mariatorget har jordgubbsplantorna börjat sticka upp. I somras var det kryddväxter, sockerärtor och potatis. Planteringen görs av aktivister som vill göra staden grönare och uppmuntra till att vi ska odla maten själva.

Det är ju allt mer poppis att odla i stan över huvudtaget. Antingen hemma på balkongen och fönsterbräden eller på kolonilotter.

Hur bra är det att odla i städerna med tanke på utsläppen från trafiken?

– Svenska städer är rena jämfört med många andra städer Det finns forskare som visat att det går bra att äta grönsaker som odlats så nära som 20 meter från en stor infart, som till exempel Roslagstull (i Stockholm) där grönsakerna är rena. Man måste ju skölja dem då de är dammiga men det är inga gifter i dem, säger Ulrika Flodin Furås.

Fler och fler flyttar in till städerna blir vi också allt mer beroende mattransporter. Hälften av all mat vi äter idag är dessutom importerad från andra länder. Men enligt beräkningar av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala så finns det potential för många svenska städer att faktiskt nå en självförsörjningsgrad av mat på 30 procent om alla potentiella ytor utnyttjas. Men idag är nästan inget av det som vi äter i städerna producerat där.

Hur bra går det för Stockholm att ändra på det?

– En del städer satsar lite mer. Göteborg är man lite mer framme och Malmö tänker man väldigt mycket grönt bland stadsplanerarna och landskapsarkitekterna. Men Stockholm ligger tyvärr lite efter, säger Ulrika Flodin Furås.

I London pågår just nu projektet Capital Growth som startades av borgmästaren och som innebär att det till OS 2012 i sommar ska anläggas just 2012 odlingslotter i stan.

Skulle det behövas någon sådan typ av sporre för de svenska städerna tycker du?

– Ja det skulle vara bra tycker jag.

Vilket är ditt bästa tips om man vill odla ätbart hemma i en kruka på balkongen eller altanen?

– Först ska man se var man vill ha växten. Har man en mörk balkong så måste man ha växter som trivs på en mörk balkong eller i ett mörkt fönster. Sedan ska man tänka på odlingskärlets storlek så att rötterna får plats. Man ska inte ha för små krukor. Man ska tänka på att ha bra dränering och att jordens sammansättning är bra och näringsrik.

Vilken är din favoritväxt att odla?

– Tomat! Den är så väldigt mycket godare om man odlar den själv, säger Ulrika Flodin Furås.

Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista