Nytt bud från medlarna i handelskonflikten

1:14 min

Under dagen har förhandlingarna mellan fackförbundet Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel fortsatt. Under eftermiddagen lämnade medlarna ett nytt bud.

– Det har varit tyst under flera timmar men vi fick precis reda på att förhandlingsdelegationen för fackförbundet Handels nu är inne hos medlarna för att berätta hur man ställer sig till ett nytt bud som medlarna ska ha kommit med under eftermiddagen, säger Catarina Friskman, Ekots reporter på plats vid Svensk Handels hus i centrala Stockholm vid femtiden.

Handels kräver 4,7 procent i lönepåslag medan Svensk handel erbjuder 2,6 procent. Klockan tio i förmiddags var det meningen att parterna skulle meddela vad man har kommit fram till men något besked kom aldrig.

– Nu är det bara lite drygt åtta timmar kvar till handelsstrejken bryter ut och tiden håller på att rinna ut, säger Catarina Friskman. 

Det är fortsatt oklart när det blir något besked om förhandlingarna.

– Jag har fortfarande inga besked om tidsplanen. Det är medlarna som styr processen, säger Svensk Handels pressekreterare Erik Boman.

Parterna har alltså reagerat på ett bud från medlarna, men chefsmedlaren Bengt K Å Johansson säger till Ekot att det finns en risk man kommer att sitta hela kvällen för att försöka få till ett avtal.

Bryter strejken ut kan konsekvenserna för handlarna blir kännbara. Ica kommer att behöva slänga minst 200 ton mat om dagen om den strejk Handels varslat om bryter ut i morgon, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica, till TT.

– Vi har sex lager runtom i Sverige och alla lager utom det i Västerås är varslade om strejk.

Vad kommer detta att kosta Ica?

– Det vill jag inte gå in på, delvis för att det är mycket svårt att uppskatta. Det hänger bland annat ihop med hur långvarig en eventuell strejk blir.

Därmed inte sagt att effekten för kunderna blir lika drastisk, säger han.

– Affärerna är öppna som vanligt och varje handlare kan köpa in från andra leverantörer. Det gör att effekten av strejken nog inte blir lika påtaglig i storstäderna som på landsbygden, där det är längre avstånd, säger Staffan Ekengren.

Om någon av parterna, LO-facket Handels eller Svensk Handel, nobbar budet bryter med största sannolikhet strejken ut natten till fredag.

Totalt berörs närmare 6 000 anställda på 34 butiker och 31 lager runt om i landet - en strejk som om den utbryter lär kosta handlarna hundratals miljoner kronor per dag.

– Ett tredje alternativ, om parterna inte kommer överens men strejk inte bryter ut, är att medlarna eller facket skjuter upp sitt strejkvarsel, det kan man göra i upp till två veckor, säger Ekots reporter Anders Jelmin som bevakade förhandlingarna under förmiddagen.

Att någon lösning fortfarande inte nåtts i handelskonflikten oroar Kenneth Bengtsson, tidigare koncernchef för Ica, numera ordförande för företagarorganistationen Svenskt Näringsliv.

– Det är väl ett tecken på att det ser ganska mörkt ut, man är väldigt långt ifrån varandra när det gäller lönekraven från Handelsanställdas förbund och det som man från Svensk Handels sida skulle kunna gå med på, säger Kenneth Bengtsson till Ekots Andreas Kron.

Ica har redan centralt stoppat inleveranser till fem (av sex) stora centrallager inför en eventuell strejk.

Samtidigt som förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel fortsätter meddelade Kommunal i dag att man varslar om sympatiåtgärder.

Sympatiåtgärderna berör cirka 230 anställda på Flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Även Hotell- och restaurangfacket meddelade i dag att man lägger ett varsel om sympatistrejk på sju arbetsplatser i Stockholm, Göteborg och Malmö för att stötta Handels krav på att könsbaserade löneskillnader utjämnas. Varslet berör 486 anställda.

Både Kommunal och Hotell- och restaurangfackets varsel träder i kraft den 23 april klockan 14.00.

Sympativarsel har tidigare lagts av LO-förbunden SEKO, Transport, Byggnads, Pappers, Fastighets och Målarna.

Transports varsel innebär att alla varutransporter till och från de butiker som Handels tagit ut i konflikt stoppas. Det varslet träder i kraft vid midnatt natten till den 21 april.