Många nya EU-medborgare jobbar i Norge

Norge har tagit emot tre gånger så många östeuropeiska arbetstagare som Sverige efter EU:s östutvidgning. Norge står visserligen utanför EU men omfattas också av den fria rörligheten över gränserna.

Därför har det också blivit lättare att arbeta i Norge för östeuropéer.

Ekot har tagit del av den första nordiska sammanställningen som gjorts av arbetstagare från Östeuropa efter att länderna gick med i EU.

Stefan Vabos från Polen kom hit i maj och trivs med arbetet som byggarbetare i Oslo. Det han visste om Norge var att det finns olja och vacker natur.

– Det fanns inget jobb för mig hemma och jag vill leva ett bra liv. I Polen talar man om skandinaver som ärliga i jobbsituationer, säger han.

Stefan har samma villkor som norrmännen.

Norge har flest långa arbetstillstånd
Norge står för hela 60 procent av alla de längre arbetstillstånd som utfärdats i Norden till personer från de nya EU-länderna, under maj till september. Alltså efter östutvidgningen.

Sammanställningen av de nordiska siffrorna har norska motsvarigheten till migrationsverket gjort, UDI.

Norge har utfärdat 6 000 tillstånd, tre gånger så många som Sverige med 2 000. I Finland och Danmark ligger siffrorna lägre, runt 1 000 vardera. Sammanställningen gäller längre arbetstillstånd och inte säsongsarbete.

Många får fast anställning
Arbetstagarna kommer framförallt från Polen. De jag träffar har fått fast anställning hos bemanningsföretaget Adecco. Erling Kornkveen på företaget säger att polackerna har ett gott renommé.

– De är duktiga yrkesmänniskor, säger han.

Få hade väntat att det skulle komma så många östeuropéer hit. Men en förklaring kan vara att Norge redan tar emot många säsongsarbetare framförallt till jordbruken, därför har östeuropéer byggt upp kontaktnät här.

Stor efterfrågan
De höga lönerna i Norge och en ganska ljus arbetsmarknad är andra förklaringar. Efterfrågan är stor bland arbetsgivarna, märker Erling Kornkveen.

Han säger att arbetstagarna från de här länderna kan bli konkurrenter till många svenskar som söker jobb i Norge. Många svenska byggarbetare till exempel pendlar och kostar därför mer, medan östeuropéerna bosätter sig här.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no