Kritik mot regeringens beslut om bisfenol A

1:34 min

Regeringens beslut att förbjuda det hormonstörande ämnet i bisfenol A i barnmatsburkar får nu kritik för att vara för svagt för barnens bästa.

Monica Lind är ekotoxikolog och docent i miljömedicin vid Uppsala universitet. Hon tycker inte att regeringens förslag är tillräckligt.

– Menar man allvar med att skydda små barn så är de här åtgärderna inte tillräckliga. Barnen börjar mycket snart äta den övriga familjens mat.

– De flesta familjer köper mat i konservburkar och glasburkar vars insida kan ha bisfenol. Då skyddas likväl inte de små barnen, om reglerna bara gäller barnmatsburkar.

Bisfenol A kan skada barnens utveckling och är sedan tidigare förbjudet i nappflaskor i Sverige. I dag kom regeringen med beslutet om att det ska förbjudas även i lock till barnmatsburkar.

Men eftersom andra länder som till exempel Danmark redan har ett sådant förbud sedan tidigare har de tre största leverantörerna av barnmat redan fasat ut ämnet till 99 %, enligt deras egna uppgifter.

Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagarna kommer regeringens beslut inte att innebära någon större förändring i praktiken. Men något totalförbud mot bisfenol A vill Livsmedelsförtagarna inte ha, med hänvisning till Livsmedelsverkets bedömning.

Monica Lind är av en annan uppfattning.

– Enligt mig så vet vi faktiskt tillräckligt för att dra öronen åt oss och regelera användningen av bisfenol A när det gäller all kontakt med mat, säger hon.

Fakta: Bisfenol

Det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) finns i hårdplast av polyester, polykarbonat och epoxiharts och är en av världens vanligaste plastkemikalier. Ämnet finns i bland annat konservburkar, plastburkar, plastmuggar, burklock, tandproteser, tätningsmedel, returflaskor och rör som används i byggbranschen.

BPA har vid djurförsök orsakat effekter på fortplantning och kroppsvikt. Ämnet misstänks kunna läcka ut ur plasten, tas upp av kroppen och störa fortplantningsförmågan.

I mars förra året förbjöd EU-kommissionen efter flera års debatt bisfenol i nappflaskor.

Nio av tio svenskar har mycket låga halter av BPA i kroppen.

TT

Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista