Skifte i mobiltoppen - Samsung större än Nokia

1:25 min

Nokia vinstvarnade i går för att årets resultat blir sämre än väntat. Aktien, som föll som en sten i tisdags, fortsätter att falla i dag och Nokia är nu inte längre störst i världen.

Det är ett tronskifte som sker just nu på mobiltoppen. Efter att ha haft förstaplatsen i 14 år har Nokia passerats av sydkoreanska Samsung när första kvartalets siffror vägs ihop.

Enligt preliminär statistik har Samsung sålt 88 miljoner mobiler och Nokia 83 miljoner. Samsungs officiella försäljning kommer först den 27 april.

Nokia blev störst i världen på mobiltelefoner 1998 när man gick om amerikanska Motorola. Den finländska mobiltillverkaren dominerade mobilmarknaden och hade som mest 40 procents marknadsandel globalt. Då låg svenska Ericsson trea på topplistan.

2007 skedde det ett teknikskifte när Apple lanserade sin Iphone och smartphone och datorlik mobiltelefon blev det som gällde. Nokia hamnade på efterkälken och har nu alltså detroniserats av Samsung som började med mobiltillverkning när Nokia blev etta.

Nokia är just nu i en övergångsperiod när bolaget lämnar sitt eget omoderna operativsystem Symbian och skiftar över till ett Windowsbaserat system.

Hittills har det skiftet hamnat på minus, det vill säga att bortfallet av gamla telefoner i konsumentledet har ännu inte kompenserats av att köpare i stället väljer Nokia med Windows.