Undantagstillstånd efter kidnappningar i Peru

1:42 min

I Peru har regeringen utlyst undantagstillstånd i den provins där 29 peruanska Skanskamedarbetare hålls gisslan av en maoistisk gerilla. Arbetarna jobbade med ett naturgasprojekt i en djungelregion när de kidnappades i måndags.

Jakten på gerillan, som kräver en lösensumma på motsvarande 70 miljoner kronor, har nu trappats upp.

Undantagstillståndet gör att det blir förbjudet att resa fritt eller samlas i djungelområdet där 1 500 soldater nu deltar i sökoperation efter de drygt 40 peruanska byggnadsarbetarna.

De flesta är Skanskamedarbetare som sedan förra året jobbar med bygget av en naturgasanläggning i sydvästra Peru.

Två kvinnor ur gisslan släppts redan de första timmarna, men det finns inga spår efter resten av byggarbetarna, uppger peruanska myndigheter, som annars är förtegna.

Arbetarna kidnappades i staden Kepashiato som ligger inne i en frodig, otillgänglig djungelregion, åtta timmars resa från närmaste större polisnärvaro.

– Det är väldigt otillgängligt, det ligger i vad som kallas södra djungeln i Peru. Men exakt vilka aktiviteter som pågår just nu kan vi inte kommentera mer än just att dom 29 medarbetarna är kidnappade, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

"Den lysande stigen" - Sendero Luminoso. Så kallar sig den maoistiska gerillan som tros ligga bakom masskidnappningen som nu gått in på sitt fjärde dygn. Under 80-talet och början av 90-talet gjorde gerillan sig känd för en väpnad kamp mot regeringen där så många som uppåt 60 000 peruaner kan ha dött.

Idag kallar peruanska myndigheter gruppen för "narkoterrorister", men det exakta syftet med kidnappningen är oklart.

Enligt peruanska medier kräver gerillan motsvarande 70 miljoner kronor i lösensumma och 8,5 miljoner kronor i vad gärningsmännen kallar en årlig "revolutionär skatt" från gasbranschen.