Försäkringskassan vill minska krånglet

Det ska bli lättare att få ut pengar från Försäkringskassan. I dag lämnar myndigheten över ett förslag till regeringen med över 30 olika förändringar.

Det rör bland annat hur man ansöker om och till exempel bostadsbidrag och får ut pengar för vård av sjukt barn.

– Förslaget som rör bostadsbidrag känns väldigt spännande. Vi har kanske 300 000 personer idag som berörs och om vi skulle kunna få en underlättnad där tror jag det skulle uppfattas väldigt underlättande, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

Försäkringskassan själv kallar den lunta med förslag på förenklingar som lämnas till regeringen för Antikrångelkatalogen.

Förenklingarna rör alla delar av samhället där man kan få pengar från kassan, som sjukskrivningar, bostadsbidrag och när man behöver vårda en anhörig som ligger för döden.

Och när det handlar om den omdiskuterade ersättningen till föräldrar som är hemma med sjukt barn, är det bara fyra år sen som man införde regler för att göra det svårare att få ut pengar.

Föräldern måste först anmäla att barnet är sjukt och sen när det är friskt gå in och begära att få ut pengar från kassan.

Om barnet har varit borta från förskolan ska personalen där dessutom intyga att barnet varit hemma.

Krånglet i det här har retat många föräldrar, och den kritiken har Försäkringskassan nu tagit till sig. Pappan Marcus Gahlin är en av dem som är glad att det nu ska bli enklare:

– Det här kommer bli lättare för mig. Jag har faktiskt hoppat över att plocka ut dagar ibland för att det är för krångligt. Det här kommer att underlätta. Jag kommer att plocka ut mera dagar,

Men en annan pappa, Daniel Byström, tycker att det är bra att det är krångligt:

– Jag tycker systemet funkar bra som det är.

Så du ser inget behov av att förenkla systemet?

– Nej, för då fuskar fler. Ju enklare det är, desto mer fusk.

När det gäller just bitarna i Föräldraförsäkringen så har socialförsäkringsminister Ulf Kristersson redan sagt att det kommer att dröja innan förenklingarna införs.

Regeringen väntar på den så kallade månadsuppgiftsutredningen för att eventuellt hitta andra sätt att kolla om föräldrar är på jobbet eller inte.

Men försäkringsdirektören Birgitta Målsäter är inte orolig:

– De här 30-talet olika förslagen har väldigt olika komplexitet. Många av de här skulle vara väldigt enkla att genomföra, andra hänger kanske samman med andra frågor och kräver lite mer utredning. Så jag tror att många frågor här skulle kunna genomföra snabbt om den politiska viljan finns, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.