Anklagelser om brott mot vapenvilan i Syrien

1:40 min

Den vapenvila som inleddes i Syrien i morse har i stort sett hållit i dag. Men oppositionen och regimen anklagar varandra för brott mot den. Enligt oppositionen har minst tre civila skjutits ihjäl samtidigt som regimen hävdar att arméofficerare dödats och skadats i ett bombdåd.

För tredje gången den här veckan har skott idag skjutits in över gränsen till Turkiet.

Det är en bräcklig, spänd och inte hundraprocentig vapenvila som råder i Syrien. Regimens tunga vapen tycks ha tystnat men dess trupper, stridsvagnar och prickskyttar är kvar i och runt oppositionella städer och stadsdelar och det kommer rapporter om incidenter från flera håll.

Båda sidor anklagar varandra för brott mot vapenvilan. Enligt oppositionen har regimstyrkor har bland annat öppnat eld mot en demonstration i Idlibprovinsen och en begravning i Aleppo. Regimen å sin sida talar om en död och 24 skadade i ett sprängdåd mot arméofficerare, även det i Aleppo.

Samtidigt har regimen uppmanat syrier som beväpnat sig mot den att överlämna sig till polisen. De får amnesti om de inte har blod på sina händer, heter det.

En uppmaning det är svårt att se någon vilja följa, lika lite som regimens andra uppmaning idag: syriska flyktingar, inom och utom landet, att ge sig tillbaka hem. Det kommer ingen våga, inte till en bräcklig vapenvila, med regimtrupper och stridsvagnar kvar på gatorna.

Med en regim som fortfarande skjuter på flyende landsmän. I dag träffades flytkinglägret Kilis precis på andra sidan gränsen till Turkiet av skott igen när syriska trupper öppnade eld mot flyktingar som försökte ta sig fram mot och över gränsen.

Turkiets redan bristande tålamod testades därmed igen. Premiärminister Erdogan har börjat tala om möjligheten att Natolandet Turkiet kan komma att åberopa organisationens paragraf 5, den som säger att en attack mot ett Natoland är en attack mot alla.