Terrorrättegångens första dag avslutad

Den planerade terrorattacken mot Jyllands-Posten i Köpenhamn var ett uppdrag från Pakistan. Det hävdade åklagaren vid första rättegångsdagen mot de tre svenska och den tunisiske medborgare som står inför rätta misstänkta för att ha planerat en attack i december 2010.

Central bevisning är avlyssning, bland annat av en lägenhet i Sverige där man i samtal på arabiska kan höra planeringen av en attack mot tidningen.

Hur konkreta var terrorplanerna som diskuterades mellan männen och som Säpo avlyssnade i Sverige?

Konkreta, säger åklagaren. Teoretiska diskussioner, bara snack mellan upprörda muslimska vänner om att det skulle vara möjligt att göra som hämnd för Muhammedteckningarna, säger en av de åtalade, den 39-åring som greps i Sverige.

39-åringen, vars lägenhet har avlyssnats och som misstänks ha varit med och finansierat attentatsförsöket, frågades i dag ut av åklagaren i rätten i Glostrup utanför Köpenhamn.

Det var den 29 december 2010 som tre män greps i en lägenhet i Danmark. Polisen hittade vapen där samt i den bil som männen hade hyrt.

Den som av 39-åringen har pekas ut som en av dem styrande är en av dem som greps i Danmark. En man med tunisiskt medborgarskap som bor i Sverige. Han ska, enligt åklagaren, i samband med en resa till Pakistan 2010 ha fått i uppdrag att genomföra en terrorattack mot Jyllands-Posten.

Åklagaren misstänker att männen eventuellt också planerat ett attentat mot ett evenemang som skulle genomföras i samma byggnad och där kronprins Fredrik skulle medverka.

Kåre Traberg Schmidt, advokat åt 39-åringen som förhördes på fredagen, avfärdar de avlyssningar som det hänvisas till hittills.

– Än så länge handlar det ju bara om saker man står och pratar med varandra om hemma i köket. Vi vet ju inte hur de ska använda det här, säger advokaten.

Alla de fyra åtalade nekar till terrorbrott.

Jenny Sanner Roosqvist, Glostrup

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista