Jämställdhet och ungdomsjobb i nytt avtal

2:06 min

Den hotande strejken inom handeln avblåstes i sista stund i går kväll, efter att parterna med hjälp av medlare lyckats enas kring ett nytt avtal. Lönemässigt ger det nya avtalet 710 kronor mer i månaden till butiksanställda. Frågan om jämställda löner, som Handels och flera andra LO-förbund var beredda att gå i strejk för, löstes enligt Handelsanställdas förbund genom att facket fick igenom sitt krav på en jämställdhetspott.

– Jämställdhetspotten finns ju i de här 710 kronorna. Alltså, vi pratar ju i kronor, och det innebär att det finns både kronor och jämställda löner i det. Så om man räknar med 2,6 procent så är det ju 554 kronor, säger Handelsanställdas andre vice ordförande Tommy Tillgren.

Före torsdagens avtal var snittlönen för butiksanställda 21 300 kronor i månaden. Nu får de alltså 710 kronor mer. Alla butiksanställda får 390 kronor mer i månaden, resten av pengarna ska fördelas lokalt på arbetsplatserna.

Lageranställda får i snitt 665 kronor mer per månad varav alla får 366 kronor, resten är lokal pott.

Om man räknar om till procent, så ökar de handelsanställdas löner mer än de 2,6 procent som varit arbetsgivarsidans mål, och som varit nivån inom industrin.

Men enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handels VD, Dag Klackenberg, så kostar avtalet inte arbetsgivarna mer än 2,6 procent. Även om lönekostnaderna stiger, så sänks enligt Klackenberg vissa andra kostnader för arbetsgivarna inom handeln.

– Vi har kommit på ett system för yrkespraktik för ungdomar upp till 20 år. Vi har kommit överens om att ingångslönerna inte ökar lika mycket som de utgående lönerna. Vi har en ungdomsprofil, en nybörjarprofil, på detta, så det finns mycket som är bra för handelsföretagen i det här.

– Och det som då känns lite, det är att man måste betala för det också, säger Dag Klackenberg.

Parterna har också enats om att sträva mot fler heltidstjänster i handeln. Förutom löneökningarna så finns det flera viktiga frågor som Handelsanställdas förbundsordförande Lars Anders Häggström välkomnar:

– Vi har lyckats med det LO-samordningen sagt, att klara ut jämställda löner. Vi har tagit ett stort steg på vägen när det gäller visstidsanställning, vi har klarat ut det också vill jag påstå. Vi har också klarat av att få ett inflytande när det gäller bemanning, alltså bemanningsföretagen på lagersidan.

– Och, inte minst, har vi också träffat en överenskommelse om yrkespraktik som ska hjälpa ungdomar in på arbetsplatserna, säger Lars Anders Häggström.

Det nya avtalet inom handeln gäller ett år från den första april.

Och satsningen på jämställdhet har gått hem, i alla fall hos de butiksanställda i Stockholm som Ekot talat med. Anna Persson arbetar i en ICA-närbutik på Sveavägen i centrala Stockholm. Och hon är nöjd.

– Jag tyckte det var roligt, jamen att det var kul att det gick igenom. Jag tänkte att de skulle bli sams, och så blev de det.

Vad tycker du om resultatet då?

– Jag tycker att det är jättebra, skillnaderna blir inte lika stora som det varit förut mellan män och kvinnor. Ett lite schysstare avtal. Och så var det väl från sex till åtta månaders provanställning. Så det var också roligt. Så det var en schysst grej.

Henrik Wickman jobbar heltid på posten och jobbar sedan sex år tillbaka extra i en Hemköpsbutik i centrala Stockholm.

– Jag vet inte riktigt vad det innebär för mig. Det är ju väldigt bra om de satsar på att få så jämställda löner som möjligt. Det ska ju inte vara någon skillnad från början.

Tvärs över gatan från Hemköp driver Susanne Schlaimon en Seven Eleven butik med sin man. Även de har kollektivavtal med Handels. Och också hon är nöjd.

– Det blir dyrt men inte så jäkla dyrt så att man blir fattig. Det ska vara rättvisa och det är det som händer nu.