Långdistansraket avfyrad från Nordkorea

1:15 min

Nordkorea har nu avfyrat en långdistansraket. Det skedde trots omvärldens uppmaning om att avstå. Men enligt flera källor verkar uppskjutningen ha misslyckats. Raketen kan ha kraschat redan kort efter starten.

Enligt Japans försvarsminister Naoki Tanaka kraschade den nordkoreanska raketen i havet efter ungefär en minut. Tanaka sa också att uppskjutningen inte hade påverkat japanskt territorium.

Även från USA kom uppgifter som tyder på att Nordkoreas raketuppskjutning misslyckats. Det rapporterar Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent på plats i Seoul.

Sydkorea var först med uppgifterna om att Nordkorea hade skjutit upp raketen. Enligt Sydkorea tycks raketen ha flugit omkring 120 kilometer upp i luften innan den föll i bitar.

Raketen ska ha avfyrats klockan 7.39 på morgonen lokal tid, 00.39 svensk tid.

Flera flygbolag i regionen ändrade sina rutter för att inte riskera att kollidera med delar av raketen.

Nordkoreas rymdmyndigheter säger i en första kommentar från landet att man "inte har någon information" om uppskjutningen av raketen.

Sydkoreas utrikesminister fördömer den nordkoreanska raketuppskjutningen som en "provokation".

Nordkorea har hävdat att raketen ska användas för att placera en ofarlig forskningssatellit i rymden, men många västländer ser uppskjutningen snarare som ett test för militära ändamål.

Kritikerna anser att regeringen i Pyongyang med uppskjutningen bryter mot sina internationella förpliktelser och löften.

Tidigare uppskjutningar har utlöst vrede i grannländerna och Japan har hotat skjuta ner den nu aktuella raketen om den skulle flyga över japanskt territorium.

FN:s säkerhetsråd ska nu ha ett extrainkallat möte med anledning av situationen i Nordkorea, uppger FN-diplomater.

Ekot