Nya förhandlingar om Iran ses som "sista chans"

1:52 min

I morgon börjar de internationella förhandlingar om Irans kärnprogram. De har beskrivits som den sista chansen till en diplomatisk lösning vad gäller ett program som omvärlden misstänker syftar till kärnvapen. Det är de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland som möter Iran.

Över samtalen hänger hotet om en israelisk militär attack mot Irans kärnanläggningar.

Israel hotar öppet med en attack – och de öppna hoten och diskussionen i landet om ett eventuellt anfall mot Iran har gått så långt att Israels vice premiärminister tycker att det pratas för mycket.

Dan Meridor tillhör den lilla krets som vet om Israel verkligen planerar en attack mot Iran och hur tidsramarna och övervägandena i så fall ser ut. Han är vice premiärminister och medlem av Israels lilla inre kabinett, men han vill inte i någon form tala krig och krigshot.

– Det har pratats för mycket, säger Dan Meridor. Det är ett misstag, det gagnar ingen och jag deltar inte i någon pratfestival.

Medan hans regeringskollega, försvarsminister Ehud Barak, talar mycket om hur Israel är berett att ge diplomati och sanktioner mot Iran månader, men inte år.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har avfärdat förhandlingarna som börjar i Istanbul i morgon som ett tillfälle för Iran att ljuga och förhala. Men Dan Meridor är mer lågmäld och diplomatisk.

– Vi vet inte om förhandlingarna leder någonstans, säger han. Men det behövs mer beslutsamhet och mer sanktioner mot Iran, så den iranska ledningen förstår att de inte har någon väg ut om de inte ger upp sin kärntekniska utveckling.

Även om Dan Meridor inte vill tala krig och krigshot är det ingen tvekan om att det israeliska hotet har påverkat en rad länder som ser hårdare sanktioner och ton mot Iran som ett bättre alternativ än en israelisk attack och de följder en sådan skulle få.

Mer om debatten i Israel kring en eventuell attack mot Irans kärnanläggningar ifredag eftermiddag.