Demonstranter uppges ha dödats i Syrien

Minst tre demonstranter i Syrien uppges ha dödats av regimens säkerhetsstyrkor i dag, under protester i anslutning till fredagsbönen.

Demonstranterna ska ha skjutits ihjäl i staden Hama i centrala Syrien, i Idlib-provinsen i landets nordvästra del och i Nawa i söder, enligt oppositionskällor.

Tiotusentals människor beräknas ha slutit upp i protester mot regimen i dag runt om i Syrien uppmanade av oppositionsaktivister.

Det kan bli aktuellt med en ny resolutionstext om Syrien i FN:s säkerhetsråd om att skicka FN-observatörer till Syrien. Kanske redan i nästa vecka, enligt Rysslands FN-ambassadör.

Förslaget, som Reuters tagit del av, kräver att syriska regeringen tydligt fullföljer vapenvilan och upphör med truppförflyttningar till tätbefolkade områden.

FN och Arabförbundets speciella sändebud Kofi Annan sa i går till Säkerhetsrådet att Syriens regim inte helt uppfyllt de krav som ställs i hans fredplan.

På torsdagen kom även andra tydliga tecken på hur bräcklig vapenvilan är då oppositionen och regimen anklagar varandra för brott mot den. Enligt oppositionen sköts minst tre civila ihjäl, medan regimen hävdade att arméofficerare dödades och skadades i ett bombdåd.

Ekot