Sydkorea fördömer Nordkoreas misslyckade raket

2:42 min

I natt sköt Nordkorea upp en långdistansraket, trots kritik och varningar från omvärlden. Men uppskjutning verkar ha misslyckats. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner rapporterar från Seoul i Sydkorea, där uppskjutningen fördöms.

Här i Sydkorea fördömer utrikesminister Kim Sung-Hwan den nordkoreanska raketuppskjutningen som en provokation, i strid mot internationell lag.

Samtidigt bekräftar militären i både Sydkorea och Japan att raketen kraschade bara någon minut efter uppskjutningen i morse, den slog ner i havet ungefär 20 mil från Sydkoreas västkust. Där söker nu sydkoreansk militär efter raketspillror.

Japans militär säger att raketen bröts i delar innan den föll i havet.

Nordkoreas officiella nyhetsbyrå kom några timmar efter uppskjutningen med en kort kommentar, där det sas att satelliten som raketen haft ombord inte förts i omloppsbana, och att tekniker och vetenskapsmän nu försöker ta reda på orsaken till misslyckandet.

Utanför Nordkorea tror experter att raketfiaskot sätter press på regimen landet, som befinner sig i en känslig övergångsfas i sitt högsta ledarskap.

Uppskjutningen, klockan 07.39 lokal tid, var tänkt som en central del i firandet av 100-årsminnet av landets grundare Kim il-Sungs födelsedag på söndag, och tänkt att befästa tredje Kim-generationens grepp om makten, sedan Kim Jong-Un, ännu i 20-årsåldern, tagit över efter sin far Kim Jong-Il, som dog förra året. Den här veckan har Kim Jong-Un fått minst tre nya höga titlar.

-- Syftet är att konsolidera den nye ledarens makt, säger professor Park Young-June vid Sydkoreanska militärens universitet i Seoul, till Ekot.

Enligt Nordkorea är raketprogrammet fredligt, syftar till att placera en satellit i omloppsbana, och representerar beviset på landets utveckling och internationella prestige.

Men i omvärlden ses raketutvecklingen som ett rent militärt projekt, som i förlängningen kan ge Nord möjlighet att sända ett kärnvapen så långt som till Nordamerika.

Här i Sydkorea tror analytiker, som Park Young-June att Pyongyang planerar att snart genomföra ett tredje kärnvapentest, som man gjorde efter förra raketuppskjutningen 2009:

– Jag tror de kommer att följa raketuppskjutningen med ett nytt kärnvapentest, säger Park Young-June.

Sydkoreas utrikesminister Kim Sung-Hwan uttryckte besvikelse med nye nordkoreanske ledarens beslut att fortsätta satsa kolossala resurser på raketer och atomvapen, medan stora delar av Nordkoreas befolkning går hungrig:

Även USA fördömer dagens uppskjutning som en provokation, och Washington tillkännagav att planerad mathjälp till Nordkorea nu ställs in.

Senare i dag samlas FN:s säkerhetsråd för ett möte om uppskjutningen. Men det är svårt att ytterligare skärpa sanktionerna mot Nordkorea, som redan står under strikta sanktioner. Hittills är Kina - det närmaste Nordkorea har till en internationell allierad - det enda ledande land som inte sagt att raketuppskjutningen bryter mot FN-resolutioner.