Rysk opposition stöttar politiker i hungerstrejk

1:30 min

Kampen mot påstått valfusk har blivit till en fråga om liv och död i Ryssland. I staden Astrachan hungerstrejkar sedan 28 dagar politikern Oleg Sjein, som menar att han berövats segern i det lokala borgmästarvalet. Nu får han stöd av oppositionsledare från Moskva, som rest till södra Ryssland för att kräva rättvisa.

– Här finns en verklig anledning till att protestera, säger den rikskände bloggaren Aleksej Navalnyj som reste hit till Astrachan tidigare i veckan.

I kvällsmörkret i staden vid Kaspiska havet är det 20 grader varmt och i en byggnad intill Kirovtorget där en grupp människor samlats vilar Oleg Sjein.

Tillsammans med flera anhängare har han hungerstrejkat i snart en månad och är nu mycket tärd. Läkare som besökt de svältande säger att deras hälsotillstånd är kritiskt.

Oleg Sjein ställde upp i borgmästarvalet i Astrachan som hölls parallellt med presidentvalet den 4 mars. Han förlorade mot maktpartiet Enade Rysslands kandidat, men Sjein menar att om allt gått rätt till skulle resultatet ha varit det omvända.

Men vare sig åklagare eller valkommissionen säger att några större fel förekom och nu vägrar Sjein och hans anhängare mat som ett sätt att kräva nyval.

De senaste dagarna har borgmästarvalet i Astrachan blivit till en riksangelägenhet sedan flera tongivande oppositionella rest hit från Moskva för att visa sitt stöd. I morgon väntas en stor demonstration här på Kirovtorget.

– Det här är inte bara en kamp om borgmästarposten. Det här är en kamp för våra rättigheter som man bryter mot inte bara här utan också i Moskva och Jaroslavl, säger bloggaren Aleksej Navalnyj.