Stor korruptionsskandal upprör i Österrike

2:25 min

Österrike skakas i dagarna av allt fler detaljer om de korruptionsskandaler som avslöjats i landet de senaste åren. Just nu försöker nämligen ledamöterna i ett nyinrättat antikorruptionsutskott reda ut vad som egentligen har hänt, och bland befolkningen är upprördheten stor.

– Man tror att sånt här bara händer på andra ställen, inte i Österrike, det är upprörande, säger en kvinna som stannar till framför parlamentsbyggnaden här i Wien.

En annan säger att ”här i Österrike är mentaliteten sådan”, och gör en ormliknande, slingrande rörelse med ena handen. Hon tror inte att sanningen kommer komma fram i de utfrågningar som samtidigt pågår innanför de pampiga parlamentsväggarna.

Gabriela Moser, parlamentsledamot för de Gröna, är den som leder det nyinrättade antikorruptionsutskottet. Hon ringer i en klocka och beordrar alla fotografer ut ur den glänsande, kristallkroneprydda salen. Reportrar får vara kvar, men ljud och bildupptagning är förbjuden.

– Skandaler måste få konsekvenser, säger Gabriela Moser.

Det är företagaren Peter Hochegger, en av de mest centrala aktörerna i skandalerna som ska höras. Han misstänks under 2000-talet som mellanhand ha förmedlat motsvarande flera tiotals miljoner kronor från telebolaget Telekom till ledande österrikiska politiker för att bolaget skulle behandlas särskilt positivt.

I ett annat fall anklagas han för att ha förmedlat ännu större summor från ett bostadsbolag till politiker och tjänstemän när offentliga bostäder skulle privatiseras.

Anklagelserna berör också bland annat den dåvarande finansministern Karl Heinz Grasser, som tillhörde partiet FPÖ. Men även politiker i flera partier misstänks för att ha tagit emot pengar.

Hochegger anklagas i det fyra timmar långa förhöret ha arbetat med bland annat skenräkningar. Han erkänner att han förmedlat pengarna från Telekom, men ser det själv inte som korruption utan som något slags legal sponsring.

De rättsliga instanserna utreder också härvorna, som dök upp i offentligheten för två år sen första gången. Ännu är det dock långt till eventuella åtal för huvudpersonerna. 

– Orsaken till att detta har kunnat hända är att det som är förbjudet i många andra länder är tillåtet här, säger utskottsordföranden Gabriela Moser.

Den österrikiska regeringen arbetar därför på att ta fram lagförslag som ska skärpa straffen för korruption och reglerna för privat partifinansiering.