Busschaufförer stöder hans hungerstrejk

1:59 min

Kampen mot det påstådda valfusket i ryska Astrachan hårdnar. I dag anslöt sig en grupp bussförare till protesterna och den hungerstrejkande före detta borgmästarkandidaten Oleg Sjein är nu beredd att gå till domstol för att bevisa valfusk.

40 minibussar kör tutande in mot Astrachans centrum. De protesterar mot ledningen i staden som de menar med fula metoder har konkurrerat ut deras verksamhet. På några bilar sitter bilder på Oleg Sjein - politikern som ställde upp i borgmästarvalet den 4 mars och förlorade men som många här menar är valets verkliga segrare.

När bussarna stoppas av polisen rycker Oleg Sjein själv ut. Det är hungerstrejkens 29:e dag.

– Jag mår ganska bra, fast jag har problem med hjärtat och har tappat tio kilo, säger Oleg Sjein som sägs ha varit smal redan innan han slutade äta. Han är mycket avmagrad.

Oleg Sjein, 40 år, såg ingen annan utväg än hungerstrejk, alla traditionella metoder för att påvisa valfusk var verkningslösa, säger han.

Men nu är han beredd att gå till domstol för att protestera mot valresultatet. Efter en lång kamp har han lyckats få tillgång till inspelningar från de övervakningskameror som blivande president Vladimir Putin beordrade till alla landets vallokaler. Inspelningar som enligt Sjein visar uppenbart fusk. Röster räknades inte som de skulle och valövervakare kördes ut ur lokalerna.

De hungerstrejkande har sitt högkvarter på Oleg Sjeins kontor mitt i Astrachan. De sover på luftmadrasser på golvet. Några har börjat dricka juice men Sjein dricker bara vatten. Han är beredd att dö för sina ideal, säger han.

– Jag kämpar inte för att bli borgmästare. Jag kämpar för demokratin här i stan.

Och Oleg Sjeins kamp har blivit en symbol för demokratikampen i hela Ryssland. Med tåg, bil och flyg strömmar människor till, många från Moskva, för att delta i demonstrationen som ska hållas här i staden vid Kaspiska havet i morgon.