Nytt misstänkt fall av exorcism i Borås

En 10-årig flickas föräldrar ska enligt uppgift ha utsatt sin dotter för fysiska och psykiska kränkningar i två år. Polisen misstänker nu att flickan utsatts för andeutdrivning och har inlett en förundersökning.

Föräldrarna är misstänka för grov fridskränkning, grov misshandel och olaga frihetsberövande.

– De här händelserna går tillbaka i tiden. Det som flickan berättat ska ha skett mellan 2006 och 2008, så det kan vara viss preskriptionsrisk för vissa händelser. Därför försöker vi snabba på utredningen, säger kammaråklagare Daniel Larson som driver utredningen.

Föräldraparet bad hösten 2008 socialtjänsten om extra pengar för att kunna åka till sitt hemland Kongo. Där skulle de bedriva andeutdrivning mot dottern som de ansåg var besatt av onda andar. Den 10-åriga flickan omhändertogs då av socialtjänsten och placerades i ett familjehem.

I höstas berättade flickan för första gången med egna ord om vad hon utsatts för av föräldrarna. Socialtjänsten i Borås polisanmälde då föräldrarna.

– Flickan berättar om missförhållanden i hemmet som består av fysiska och psykiska kränkningar. Bland annat har föräldrarna försökt pressa in elsladdar i hennes mun för att driva ut häxkrafter ur henne, säger Eva Eriksson, enhetschef vid socialtjänsten i Borås.

Kommer ni att vidta åtgärder för att samla information omkring detta så att inte fler barn lever under de här omständigheterna utan er vetskap?

– Om vi ska ha någon strategi för att undersöka om det finns fler barn, där är vi inte riktigt ännu, svarar Eva Eriksson.

På måndag faller domen i ett liknande fall i Borås där offrets föräldrar och två pastorer bedrivit exorcism mot en 12-årig flicka.

Josef Nsumbu kallades som expertvittne till rättegången och han känner till fallet som nu har uppdagats. Han är pastor i Borås med bakgrund från Kongo och har forskat kring det fenomen som kallas Kindoki, som han menar att de båda flickorna har utsatts för: att släktingarna beskyller dem för att vara besatta.

– Ofta är det någon utifrån som kommer med informationen och säger att barnet är besatt. Då börjar folk tänka ’vad är detta’ och börjar få mardrömmar. Sedan får de för sig att det är sant för att de har drömt det själva, säger Josef Nsumbo.