Krav på långa fängelsestraff för människohandel

1:55 min

Åklagarna yrkar på långa fängelsestraff, från fyra till åtta år, för de sex rumänska män som står åtalade i en av Sveriges största människohandelshärvor. De sex männen är åtalade för att ha tvingat elva rumänska kvinnor att sälja sex på gatan i Göteborg.

Åklagarna yrkar på åtta års fängelse för de två män som ses som ledande och styrande. Tre män bör enligt åklagarna dömas till sex års fängelse, och den sista mannen som endast varit i Sverige en kortare tid, kan få fyra års fängelse för människohandel.

Samtliga sex män bör dessutom utvisas ur Sverige utan rätt att komma tillbaka, yrkar åklagarna.

– Det finns inga förmildrande omständigheter eftersom gärningarna har pågått under lång tid och har avsett många kvinnor som har mått dåligt. Det har genererat mycket vinster, så det finns inga förmildrande omständigheter som jag ser det, säger kammaråklagare Thomas Eliasson, den ena av de två åklagarna i fallet.

– Det innebär att det ska ligga högt i straffskalan, och de som har varit styrande i verksamheten bör ha minst åtta år, enligt min uppfattning, säger han.

I närmare ett års tid har rumänska kvinnor, enligt åklagarna, tvingats sälja sex på gatan i Rosenlund i Göteborg, dag ut och dag in, från tidig kväll till tidig morgon.

Graviditet, sjukdom eller abort har inte spelat någon roll, och nästan alla pengar som kvinnorna har dragit in har hamnat i fickorna på de sex männen, närmare en miljon kronor.

Fyra kvinnor har under rättegången vittnat mot männen. Det ser åklagaren Thomas Eliasson som målets starkaste bevisning.

– Det är helt klart målsägarnas uppgifter, tycker jag. Vi har fått väldigt bra uppgifter som vinner stöd av annan utredning också, avlyssnade samtal och till viss del andra förhörsuppgifter, vittnen och annat.

Männen har i rättegången hävdat att de kommit till Sverige för att hitta jobb och pengarna har de i huvudsak tjänat genom svartarbeten som byggjobbare.

Advokat Edip Samuelsson som företräder en av männen och menar att åklagaren inte lyckas bevisa att kvinnorna varit så utsatta att det handlar om människohandel.

– Mycket av det här med kvinnornas utsatta belägenhet och så vidare, det har ju varit öppna kort med vad de ska göra och inte göra. De har vetat om att det går att tjäna pengar.

Åklagaren säger att din klient har varit styrande och ledande. Vad säger han om den bilden?

– Han skrattar åt det på grund av att han har jobbat sedan han var 14 år. Hans pappa dog tidigt och han har försörjt sin familj. Han har varit i Israel och flera andra länder där han har arbetat i byggbranschen, och han har inga andra kunskaper.

Har han haft någon del i den prostitution som kvinnorna sysslat med?

– Absolut inte, enligt min klient, säger advokat Edip Samuelsson.