1 av 2
Guinea-Bissaus presidentkandidat Carlos Gomes lämnar en vallokal i mars i år. Foto: Issouf Sanogo/Scanpix.
2 av 2
Bilar står och väntar vid gränsen mellan Guinea-Bissau och Senegal sedan gränsen stängts efter kuppen. Foto: Julien Tack/Scanpix.

Kuppledare vill ha en samlingsregering

Oro och förvirring råder i västafrikanska Guinea-Bissau sedan militären under kuppliknande former intagit viktiga byggnader och gripit både presidenten och premiärministern. På fredagskvällen fördömde FN:s säkerhetsråd statskuppen i landet.

– Säkerhetsrådets medlemmar fördömer militärens handlande och uppmanar till att civilt styre omedelbart ska återinföras, säger USA:s FN-ambassadör Susan Rice enligt nyhetsbyrån AFP.

Ledarna bakom kuppen på Guinea-Bissau föreslår en samlingsregering, meddelar representanter för landets politiska partier till AFP. Samtidigt uppger militären att premiärminister Carlos Gomes Junior och interimspresidenten Raimundo Pereira "mår väl".

– Premiärministern och interimspresidenten är välbehållna. Jag kan inte säga något mer, sade armétalesmannen Daba Na Walna till journalister.

Premiärminister Carlos Gomes är den ledande kandidaten inför den avgörande omgången av presidentvalet som ska hållas den 29 april.

– Han greps i går av några soldater. De satte honom i en pickup och skyndade iväg mot okänd destination, berättade hustrun Salome Gomes i samband med att hon hämtade "personliga saker" i huvudstaden Bissau på fredagen.

Enligt militären var det upptäckten av ett hemligt avtal – undertecknat av bland andra Gomez, den tillförordnade presidenten Raimundo Pereira och företrädare för Angolas regering – som legitimerar närvaron av angolanska soldater som låg bakom insatsen.

Sent på torsdagen intog soldater utrustade med granater och automatkarbiner Gomes residens, den statliga radiostationen och regeringspartiets kansli där flera höga politiker greps.

Efter en orolig natt med ekande skottlossning var det på fredagen oklart vem som egentligen kontrollerar landet. Soldater bevakade entréerna till finans- och justitiedepartementen och en demonstration till stöd för Gomes skingrades snabbt. Och Raimundo Pereiras medhjälpare uppgav att även han hade gripits.

Samtidigt fördömde den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kuppförsöket i det oroliga landet som de senaste åren blivit en knutpunkt för kokainsmuggling till Europa. Även USA och den forna kolonialmakten Portugal manade parterna att lägga ner sina vapen och återgå till civilt styre.

I Guinea-Bissau råder en infekterad konflikt om huruvida Gomes vann den första omgången av presidentvalet i mars eller om han fuskade. Sedan Guinea-Bissau blev fritt 1974 har ingen president lyckats behålla sitt ämbete under den fem år långa mandatperioden - tre har störtats och en har mördats.

TT

Guinea-Bissau

  • Guinea-Bissau är en före detta portugisisk koloni i Västafrika. Landet blev självständigt 1974.
  • Utvecklingen har sedan dess präglats av militärkupper som varvats med perioder av demokratiskt styre.
  • João Bernardo Vieira tog makten vid en kupp 1980 och styrde landet till 1999, då han störtades i samband med ett kort inbördeskrig. 2005 blev Vieira president efter fria val.
  • I mars 2009 mördades Vieira av soldater under ett uppror, bara en dag efter det att armégeneralen Batista Tagme Na Waie, som även var Vieiras rival, dödats. Båda anklagades för inblandning i landets lukrativa knarkhandel. Enligt FN är inkomsterna från knarkhandeln dubbelt så stora som landets bruttonationalprodukt.
  • Vieira ersattes av Malam Bacai Sanha, som avled den 9 januari 2012. Raimundo Pereira är tillförordnad president tills en ny valts. Den andra och avgörande valomgången ska enligt planerna hållas den 29 april.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".