Trög start för läkemedelsautomater

1:45 min

Att köpa huvudvärkstabletter i en automat var en av de nya möjligheterna som dök upp när apoteksmarknaden avreglerades. Men för de företag som satsat på automatförsäljningen har det hittills gått långsammare att komma ut på marknaden än vad de trodde när de startade.

I en vit automat med grönt kors och pekskärm kan kunder dygnet runt köpa ett tiotal receptfria läkemedel och intimprodukter, till exempel huvudvärkstabletter, nässpray och tamponger.

År 2010 sattes den första automaten upp av företaget Secure vending AB. Då ville de sätta upp 200 automater, men försäljningen har gått trögt berättar företagets vd Lennart Myrlöv.

– Jag tror att kunden av tradition fortsätter att gå in i traditionella butiker, säger han.

Förra året såldes 16 procent av läkemedel i varuhus och bensinmackar visar siffror från Apotekens service. Mindre än en procent såldes i automater.

Men med dagens 20 automater i Stockholmsregionen, börjar Lennart Myrlöv se en förändring efter att ha valt försäljningsplatser som är mindre utsatta för konkurrens. Till exempel färjor där de också säljer sjösjuketabletter, och större arbetsplatser.

– Där vi finner att vi fyller en funktion och där det inte finns lönsamhet för ett apotek att etablera sig.

Apoteket AB har också läkemedelsautomater som lanserades förra året men som det har gått trögt för.

För att få sälja läkemedel i automat måste Läkemedelsverkets kriterier vara uppfyllda. Bland annat ska företagen kunna kontrollera köparens ålder och ha säkra anordningar så att läkemedlen inte kan stjälas.

För att kunna kontrollera det har vissa automater fått dyra säkerhetssystem, något som gör att varupriser blir högre än i butik.