Kamp mot sjukdom tio år efter kupp mot Chávez

1:32 min

I dag var det tio år sen det misslyckade kuppförsöket mot Venezuelas president Hugo Chávez. Då återfördes han efter 48 timmars fångenskap till presidentpalatset i Caracas. På senare tid har Chávez varit borta från presidentpalatset under betydligt längre perioder på grund av cancer.

De senaste två månaderna har Hugo Chávez bara varit två veckor i Venezuela. Resten av tiden har han tillbringat på Kuba där han opererats en andra gång och nu genomgår ännu en strålbehandling.

Fortfarande behandlas Hugo Chávez cancer som en statshemlighet. Men att läget är allvarligt medger han nu själv.

På en gudstjänst i sin hemstad Barinas, kunde Hugo Chávez inte hålla tårarna tillbaka.

– Gud, ge mig liv, bad han, ge mig liv även om det är smärtsamt. Kristus, fortsatte han, ge mig din törnekrona, ge mig ditt kors. Jag bär hundra kors om du bara ger mig liv. Jag har fortfarande saker att göra för det här folket och det här landet, sade han.

Hugo Chávez brukar inte dölja sina känslor, men det är inte ofta han visar sig sårbar.

Att han nu gör det kommer dock knappast att påverka kampanjen inför presidentvalet den 7 oktober.

Förmodligen kommer han inte att kunna vara lika aktiv som vanligt, men hans sätt att tala och argumentera, framför allt när det gäller oppositionskandidaten Henrique Capriles, kommer att vara lika skoningslöst som vanligt.

Ett litet smakprov gav Chávez utrikesminister Nicolas Maduro i går när han under ett möte i åminnelse av det misslyckade kuppförsöket för tio år sen, beskrev Capriles som en "fascistisk, bortskämd rikemansbög".