En sudanesisk soldat patrullerar gränsen mellan Sudan och Sydsudan i regionen Södra Kordofan. Foto: Ashraf Shazly/Scanpix.

Sudans armé på väg mot intagen stad

Sudans armé har satt sig i rörelse mot staden Heglig, som styrkor från Sydsudan intagit. En armétalesman uppgav på fredagskvällen att armén från norr närmar sig gränsstaden.

I den upptrappade konflikten mellan Sudan och Sydsudan hävdar sudanesiska regeringsstyrkor att de genomför en motattack i staden Heglig och det viktiga oljefältet i kväll.

Sydsudan intog oljefältet i tisdags. Heglig ligger i Södra Kordofan, en omstridd provins i Sudan precis på gränsen till Sydsudan.

Efter Sydsudans självständighet i juli förra året är gränsdragningen i olje-området i delstaten Södra Kordofan ännu inte färdigförhandlat. Där ligger de enda oljekällor som Khartum har kvar sedan Sydsudans självständighet.

De båda ländernas presidenter – Omar al-Bashir i Sudan och Salva Kiir i Sydsudan – har anklagat varandra för att trappa upp krigsrisken.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista